Прокуратурата иска от общините да ремонтират 152 опасни детски площадки

Върховна административна прокуратура (ВАП) съобщи, че е откриларедица нарушения, свързани със състоянието на детските площадки в страната.

Държавното обвинение е изготвило общо 152 предложения до местната власт за предприемане на мерки за премахване, възстановяване илиобезопасяване на съоръженията в местата за игри.

От държавното обвинение са проверили над 7000 площадки в страната, като много от тях не са съответствали на нормативната уредба.

Прокуратурата се самосезира по случая през юни 2021 г. след медийни публикации за инцидент с дете, което пострада от футболна врата.

Проверката на държавното обвинение е установила, че не се проверява редовно състоянието на местата за игра, част от тях не се поддържат и няма планове за безопасността им. На редица места липсаттабели и огради. Контролът е занижен, няма доклади за резултатите от направени  проверки.

„Именно поради липса на системно обследване на площадките за игра се достига до тяхното конструктивно изменение, наличие на счупени и изменени, нуждаещи се от ремонт или подмяна съоръжения, което създават риск от нараняване“, посочват ВАП.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Изненада: Разхлабват локдауна! Ето кой и как може отново да работи…

vesito

От последното денонощие: Новозаразени в Благоевград – 41

vesito

Първи сняг в Родопите и на Витоша

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.