Прожектират „Паяците от Леко и италианската планинарска култура“ в Банско

На 8 юни  от 18:00 часа в Туристическия информационен център в Банско се организира лекция и прожекция „Паяците от Леко и италианската планинарска култура“.

Италианските алпинисти Симоне Педефери и Марко Мараци ще представят в Банско дейността на „I Ragni di Lecco“/”Паяците от Леко“/ – един от най-старите клубове на италианските планински водачи, чиято широка дейност е както в Италия, така и в чужбина. Целта на лекцията е да представи пред българската публика италианската планинарска култура и история в търсене на унисон с природата, както и устойчивия туризъм, при пълно зачитане на околната среда. Двамата алпинисти ще направят и няколко тура в Пирин планина с цел опознаване даденостите на района и обмен на опит.

Преди презентацията, публиката ще има възможност да присъства на прожекцията на документалния филм „Паяци“ (Италия, 2016 г., режисьор Филипо Салвиони, 100`). През 1946 г. група млади хора от Леко, обединени от жаждата за катерачески приключения, поставят началото на знаменития клуб “Пяците от Леко” (“Ragni di Lecco”). Използвайки архивни фотографии, непоказван видеоматериал и неиздадени интервюта, филмът пресъздава невероятната история на тази общност, чиито членове и до днес участват активно в писането на историята на световния алпинизъм.

Свързани новини

Разбиха хладилна витрина за четири галона бира

vyara

Мъж от Пиринско се похвали с тиква 20 кг.

vesito

Проливният дъжд наводни много къщи в Белица

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.