ПРОВЕРКА НА „ТЕЛЕГРАФ“: Затвориха стената само на хартия след падането на дете от 6 метра в мола!

Стената за катерене, от която дете полетя от 6 метра в края на октомври, беше затворена само на хартия, показа проучване на „Телеграф“. Комисията за защита на потребителите обяви, че временно спира работата на увеселителния център Funtopia в столичния мол, където стана инцидентът. Според инспекторите имало опасност някое дете да отиде до стената и да се нарани, заради което временно трябваше да е затворен целият център. Оказа се обаче, че той работи и дори приема резервации, а никоя институция не се ангажира да направи проверка.

Записвания

Служителите на атракциона не информират клиентите си, че имат предписание от КЗП да не работят. Читател на „Телеграф“ вчера разказа, че в 14.30 часа в петък се е обадил във Funtopia и служителите са му обяснили, че центърът ще работи в събота и дори вече има записани събития. На въпрос дали ще има достъп до стената за катерене, служителите са му казали, че трябва да направи онлайн резервация.

Институции

Оказа се, че за контрола на атракциона институциите си прехвърлят топката. От КЗП обясниха за „Телеграф“, че предписанието атракционът да не работи е дадено в началото на седмицата. След това процедурата била служителите на фирмата да извикат контролните органи, които според КЗП са от Агенцията по метрологичен и технически надзор. Оттам трябвало да проверят дали предписанието за безопасност е изпълнено и тогава стената има право да бъде пусната отново. От техническия надзор обявиха пред „Телеграф“, че контролът над подобни катерушки не е в тяхната компетенция.

Задължение

Според предписанието на КЗП собственикът на атракциона трябва да упълномощи служител със специални познания, който да инструктира децата и да ги обезопасява с необходимите колани. На сайта на Funtopia е посочено, че катеренето на деца трябва да бъде задължително с възрастен придружител.

В края на октомври 11-годишно момиченце падна от стената за катерене в мола и счупи ръката си на две места. Детето полетя от 6 метра, след като никой не провери дали е обезопасено. Както „Телеграф“ вече писа, родителите на пострадалото момиче ще търсят правата си в съда. От Funtopia тогава съобщиха за „Телеграф“, че държат връзка с родителите и правят вътрешна проверка.

Свързани новини

На фона на ескалацията в Украйна служебният кабинет одобри закупуването на още 8 F-16

Regiona

СOVID кризата: 9 новозаразени в Благоевградска област  

vesito

74 новозаразени с коронавирус в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.