Преустановяването на присъствените занятия ще се определя локално

Учебната година ще започне присъствено, като решението за преустановяване на присъствените занятия ще се определя локално, според нивата на заболеваемост – колко болни ученици и учители има, и ще се решава на ниво училище и населено място, обяви министърът на образованието и науката Николай Денков. Според него предимството на този подход е, че няма нужда да бъдат затваряни училищата във всички населени места заради висока заболеваемост в съответния областен град, разясни министърът.

Той каза това след края на среща в Министерския съвет на координационното звено по механизма за съвместна работа на институциите по обхващане, включване и предотвратяване на отпадането от образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Образователният министър заяви, че правителството ще спазва принципа училищата да бъдат затваряни последни и отваряни първи. Напълно неприемливо е да бъдат отворени фитнеси и нощни заведения и в същото време да бъдат затваряни училищата, каза Денков.

От 16 септември ще започнат работа мобилните групи, които са ангажирани с връщането на децата от рискови групи в училищата и детските градини, съобщи още министър Денков. Досега това е ставало между 15 и 30 октомври. Сформирани са 1335 екипа, които ще търсят децата вкъщи. В тях се включват 19 915 преподаватели, социални работници, полицаи, представители на общините и областните управи, регионалните управления на образованието и регионалните здравни инспекции.

Според социалния министър Гълъб Донев целта е със съвместни усилия да се предотвратят негативните последствия от пандемия и да се гарантира успешното протичане на учебната година, както и максималното обхващане на децата от образователната система.

През септември и октомври предстои да бъдат посетени над 20 500 деца. Освен да убеждават родителите за ползата от образованието, екипите по обхват могат да им предложат подкрепа за намиране на работа и социално подпомагане. В някои случаи експертите могат да съдействат на семействата дори за адресна регистрация.

За последните три учебни години обратно в образователната система са върнати над 61 734 деца, от които 2665 са отпаднали отново, съобщиха от МОН. Други 25 299 са новоотпаднали и необхванати от учебната 2017-2018 г. насам.

Анализът на министерството показва, че в момента близо една четвърт от записаните в предучилищно или училищно образование са в риск от отпадане. Този дял се е увеличил заради дългите периоди на дистанционно обучение през последните две учебни години. Най-големи са рисковите групи в Пловдив, Сливен, Стара Загора, София-град, София-област, Бургас и Пазарджик. В Шумен, Ямбол и в столицата процентът на необхванатите в образователната система се е увеличил от 10 на 13%.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Отварят училища и детски градини, ресторанти и молове остават затворени

vesito

Мъж се е опитал да убие с нож 17-годишна в Бургас

Regiona

Отварят завод за производство на електромобили у нас

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.