„Престъпно бездействие“. Заседналият кораб край Камен бряг може да стане екологична бомба

”Престъпно бездействие на институционално ниво“. Tака описа реакциите след засядането на товарен кораб край Камен бряг Борислав Сандов от Демократична България“.

В интервю за БНР той посочи, че има разписани законови действия и мерки, които не са били изпълнени, а времето напредва драматично.

Борислав Сандов предупреди, че това ще бъде екологична бомба и опроверга твърденията, че няма екозаплаха от товара на кораба.

“Там е люпилня. Там е пълно с малки риби. Там има огромно биоразнообразие“, каза той.

Ще бъде унищожена както жътвата на рибарите в доста голям периметър, така и условията за развитие на туризъм, добави Сандов.

Той определи случващото се абсурдно и отбеляза, че директорът на “Морска администрация“ не може да бъде вдигнат от дивана, за да започне да работи онова, което му е вменено по закон.

Плавателният съд е под панамски флаг и превозва торове. Инцидентът стана преди седмица.

Това, което днес се очаква да се случи, е да дойдат аварийни екипи от „Морска администрация“ и да се опитат да обезопасят кораба с по-тежки и специални котви, защото той до момента е захванат с въжета за две от скалите, съобщи БНТ.

Тези действия се налагат, защото се очаква влошаване на времето днес, усилване на вятъра и сериозен отпор от страна на морето.

Транспортният министър Христо Алексиев издаде заповед, с която се разпорежда компетентните държавни структури да започнат незабавни действия по освобождаването заседналия товарен кораб.

Заповедта предвижда безопасно разтоварване на товара, извеждане на плавателния съд от плитчините на Яйлата и задържане на съда и товара до пълното възстановяване на направените от държавата разходи по извършване на операцията.

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Пожарите са овладени, но се чака силен вятър

Regiona

Добра новина! Наказателната лихва за задължения към държавата пада

vesito

Нискотарифна авиокомпания спря продажбата на билети до три големи града

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.