„Престиж Бизнес-93“ – с шанс да построи затвора в Самораново срещу 34 млн. лв.

Благоевградската фирма „Престиж Бизнес-93“ ООД на Любен Янев и Георги Шапков е единствената с шанс да поеме изграждането на пилотен затвор в Самораново, в който ще има център за обучение на персонала и преходно отделение.

Прогнозната стойност на обекта е 28 271 627,47 лв. без ДДС, или близо 34 млн. лв. Шапков и Янев са подали оферта с около 4000 лв. под прогнозната – 28 267 891,59 лв. без ДДС. Любопитното е, че в мегапоръчката за саморановския затвор е имало още един кандидат, но Агенцията за обществени поръчки дори не е качила името му на сайта си, той фигурира само като цифра в броя подадени оферти. „Престиж Бизнес-93“ е подала офертата си в 18,34 часа, по-малко от 6 часа преди изтичане на последния срок, който беше 22.06.2022 г. в 23.59 часа. В това няма нищо необичайно, защото в повечето случаи фирмите в България подават документи в обществени поръчки в последния момент. Необичайно е обаче бързането на АОП да отвори направо ценовото предложение, без на сайта да е качен протокол от работата на комисията, която би трябвало да е назначена за провеждане на процедурата по избор на изпълнител. Ценовата оферта на фирмата при това е обявена минути след определения час за обявяване на участниците – 14.00 часа на вчерашния ден. Това може да означава само изключително бързане от страна на възложителя – Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, да финализира обществената поръчка, дори с риск тя да бъде обжалвана пред КЗК за процедурно нарушение от другия участник. По процедурата има и друго нарушение – срокът за получаване на офертите бе удължен, без да има мотив на какво основание – дали заради неточности в документацията или липса на кандидати.

Инвестиционният проект за пилотния затвор в Самораново предвижда обособяването на две зони.

Първата зона ще е с повишено ниво на наблюдение и охрана и включва нова сграда на администрацията на затвора, нов затворнически корпус с 200 двойни килии за 400 лишени от свобода, преустройство на 2 съществуващи сгради за складове, кухня, перално, медицински, спортен център на закрито и зала за осигуряване на заетост и обучение за лишените от свобода, изграждане на сграда за училище, зала и библиотека за затворниците, нов параклис и място за спорт на открито.

Във втората зона ще има нова сграда – център за обучение на персонала и служители, хотелска част към центъра, преходно отделение за лишени от свобода с площадки за изграждане на нови такива, социален център и паркинг за обучаващия се персонал на центъра и посетители. Тази зона ще бъде оградена с метална ажурна ограда, като входът към нея от пътя ще се контролира от отделен КПП.

Общата площ на имота, който ще се застроява, е 151 969 кв.м, в него новопроектираните сгради ще са с разгърната застроена площ 13 592,83 кв.м, а планираните за реконструкция и преустройство  още 7 595,50 кв. м.
Пилотният затвор се изгражда по програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.

В дупнишкото с. Самораново въобще не са във възторг от изграждането на новия затвор заради идването на 400 лишени от свобода в тяхното село.

От Министерството на правосъдието, което е собственик на терена, обаче са на мнение, че място за притеснение няма, защото това ще е най-модерният и добре охраняван затвор в цялата страна.

Източник: вестник струма

Свързани новини

10 нови случая на коронавирус в Благоевградска област

vesito

Кола се обърна по таван в прохода Предел

vesito

Млад мъж се е удавил в язовир

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.