Премиерът: Ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция

Премиерът Кирил Петков обяви в петък, че не може да се говори за провал на управлението на държавата и изрази надежда, че ще успее да изчисти задкулисието от управляващата коалиция. Той се зарече, ако правителството падне след внесения от ГЕРБ вот на недоверие, който се очаква да се гласува в сряда, за бъдещето управление да води преговори с всеки отделен депутат самостоятелно, а не с партийните лидери на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

„Ако правителството падне и му се даде отново мандат, ще започнем коалиционни преговори, но не с г-н Борисов, не с управлението на ДПС, не с Костадинов и не със Слави Трифонов., а с всички независими депутати във всички тези партии“, каза премиерът.

Петков дори посочи, че „няма проблем друг негов колега от „Продължаваме промяната“ да стане министър-председател на България.

„Никакъв проблем, аз много харесвам моите колеги и много вярвам, че те със същите чисти мисли и същата кауза, с която съм и аз“, каза той.

За промяната

„Случва се една промяна, която започна от миналата година, а тя е много трудна. Мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция“, каза Петков, който гостува в предаването „Панорама“ на БНТ. Премиерът открои като огромен проблем, че през първите 6 месеца на са знаели „кой точно седи зад “Има такъв народ”.

“Нашият огромен проблем през първите 6 месеца е, че не знаехме кой отговаря за ИТН, дали е Тошко Йорданов, дали е Слави Трифонов, дали е някой зад Слави Трифонов”, каза Петков.

„Имаме си уважението с Корнелия Нинова и Христо Иванов. Главните решения се вземаха на коалиционен съвет. Имаше четири страни. Те можеха да вземат решения. Задено с Асен стояхме един до друг и можехме да вземаме решения. Четвъртият човек само можеше да чуе какво се случва, да отиде някъде отзад в тъмнината и да ни каже на следващия ден какво е неговото решение. Това е основната разлика“, каза Петков.

Той припомни, че в петък още един депутат от “Има такъв народ” – Кирил Симеонов е напуснал партията на Слави Трифонов.

“Никой не е приел никой в бивша компания. Аз обещах, че ще се боря за тази държава. От първия ден казах, че ще разчитам на 12 депутата, които поставят България над политическия си лидер. Видяхме, че първите 5 смели българи решиха да го направят, днес го направи шестият, така че има надежда. Когато един депутат е дал клетва за България, а не за Слави Трифонов, тогава аз мога да му кажа какви са нашите каузи за България“ каза Петков.

<iframe width=“560″ height=“315″ src=“https://www.youtube.com/embed/Ocppj8ScG-Q“ title=“YouTube video player“ frameborder=“0″ allow=“accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture“ allowfullscreen></iframe>

За президента

Премиерът посочи, че днес се е обидил на думи като „пазарлък“. По-рано президентът Румен Радев коментира политическата ситуация в страната и направи подобни сравнения.

„Както всички българи, и аз следя с огорчение разпада на това Народно събрание. Партиите трябва да са наясно, че с тези кални борби дискедитират цялата политическа система, че българският парламент не е тържище. Едните пазаруват депутати, другите се договарят да връщат стария корупционен модел, но и двете страни убиват доверието на българите в политическата класа, убиват го с речта си, с поведението си, с популизма“, каза президентът.

В „Панорама“ Кирил Петков каза – „Даже леко днес се обидих от думи като пазарлък. Това, което сме обещали е, че ще доведем битката до край”, каза Петков.

Премиерът Кирил Петков припомни, че при протестите преди 1 година президентът слезе на площада и вдигна юмрук.

Когато преди година задкулисието влезе в президентството, президентът слезе на площада при народа и той го подкрепи. Сега същият този народ каза, че не иска ГЕРБ, ДПС да определят бъдещето на България. Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората, смята премиерът.

„Или някой го подвежда какво се случва или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди една година, въобще не е завършена“, каза Петков.

Президентът трябва да се върне при народа, защото народът вижда какво се случва, добави той.

Той посочи, че не казал лоша дума за Радев до момента.

За музиканта Слави Трифонов

Премиерът коментира и Слави Трифонов и познанията му за правене обществени поръчки. „Слави Трифонов като един музикант, казаха ми да не го наричам певец, човек, който няма общо с обществени поръчки, да има толкова ясни представи как се прави една обществена поръчка. Когато има такива задкулисни идеи за обществени поръчки и не е ясно как се случват, чуваме най-различни имена като негови приятели от 20 години като Орлин Алексиев.

Споровете с ИТН

Хронологично Петков изброи и поводите за скарвания с ИТН.

„Първото, което трябваше да направим, е да приемем Закон за КПКОМПИ и да сменим управлението на тази комисия. Г-н Цацаров си даде оставка. Сега беше лесно да запълним неговото място с някой, на когото имаме доверие. От февруари законът е готов, но управлението на ИТН казаха – „Трябва да има вето. 4 месеца законът не може да напредне. И пак се оказва, че не сме диалогични заради забележките им“, посочи премиерът.

Първото скарване обаче е било за отпускането на 1.1 млрд. лв. за допълнителни средства за ремонт на пътищата.

Второто спречкване се е случило покрай избора на управител на БНБ. Тогава „Продължаваме промяната“ предложи за свой кандидат Андрей Гюров, а ИТН – Любомир Каримански. 

„Второто ни скарване бе, когато отказахме един изпълнителен директор на банка със странна репотация да не стане управлвващ на БНБ. Тогава спряхме да си говорим. Това е март месец“, каза Петков. И добави – Случи се и война. В средата сме на една инфлация, привнесена отвън. къде е отговорността.

„Не преглътнахме нищо, не преглътнахме малко корупция, за да има стабилност. Когато отказахме парите – 3.9 млрд. долара и ножът опря до кокала, тогава те не виждаха смисъл защо да са с нас“, каза Петков. 

За ветото и Северна Македония

За да стои тази коалиция нестабилна, непрекъснато се говореше за Република Северна Македония. А аз непрекъснато повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, защото не е изгодно, каза още Петков.

 

„Аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с лидерите от Европа е, че няма да направя промяна в българската позиция, ако няма решение от българския парламент“, посочи той.

 

Премиерът посочи, че не е чел френското предложение.

 

„Ако това, което чувам е вярно, във френското предложение ще има гаранция за българите в РСМ и по линия на антидискриминацията и по Конституцията, допълни Петков. 

 

Няма да взема никакво самостоятелно решение. Ще следвам волята на българския парламент, повтори Петков.

 

Задкулисието в ДПС и Пеевски

 

Няма да отида на обяд с европейските либерали, докато не изчистим задкулисието в ДПС. Докато г-н Пеевски е в тази партия, обясни Петков по темата дали „Продължаваме промяната“ ще влезе в едно европейско политическо семейство с ДПС.

 

Перспективи

 

„Ако правителството падне и му се даде отново мандат, ще започнем коалиционни преговори, но не с г-н Борисов, не с управлението на ДПС, не с Костадинов и не със Слави Трифонов., а с всички независими депутати във всички тези партии“, каза Кирил Петков.

 

Премиерът допълни, че няма никакъв проблем ако не той, а друг негов колега от „Продължаваме промяната“ стане министър-председател на България.

 

„Никакъв проблем, аз много харесвам моите колеги и много вярвам, че те със същите чисти мисли и същата кауза, с която съм и аз“, каза премиерът. 

 

„Ако обаче единствената алтернатива е грозна коалиция между „Възраждане“, ДПС, ИТН и ГЕРБ, аз ще се бия до дупка“, заключи Петков.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

За фактите и истината

Regiona

Възход на левицата на парламентарния вот заплашва мнозинството на Макрон

Regiona

Иванов пое КЕВР, одобрени са цените на ВиК Бургас и Враца

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.