Президентът не спира с атаките срещу Кирил Петков за Северна Македония

Президентът Румен Радев продължи с критиките си към премиера Кирил Петков за Северна Македония. Този път той го обвини, че прехвърля на парламента отговорността за взимането на решение без да заяви позиция.

„Не може министър-председателят да внася чуждо предложение без свое мнение. Той не е куриер, а премиер“, каза Радев пред журналисти в София.

Държавният глава определи предложенията на Франция за преговорна рамка между Скопие и Брюксел като стъпка в правилната посока, но посочи, че трябва да бъдат изяснени много въпроси преди България да вдигне ветото си.

По думите му вписването на българите в Конституцията на Северна Македония преди началото на преговорите е задължително, но недостатъчно условие.

Румен Радев призова и за изработването на ясни механизми и измерими критерии за изкореняване на десетилетната политика на дебългаризация, кражба и фалшификация на българската история, възстановяване на разрушени паметници и знаци на българщината в РСМ, опазване на българското културно-историческо наследство, изкореняване на езика на омразата, както и за реабилитация на всички жертви и репресирани само заради това, че са продължили да се наричат българи.

„Очаквам българското правителство категорично да изясни всички тези въпроси, да изисква ясни механизми и гаранции и да отстоява българския интерес“, заяви държавният глава.

Помолен да коментира призива на премиера да застане заедно с него на правилната страна на историята в борбата срещу задкулисието, държавният глава посочи, че борбата с корупцията изисква съдебна реформа, която е спряла.

„Тук трябва да сме изключително ясни, че хората, с които водихме заедно борбата с корупцията и беззаконието и продължаваме да я водим, много от тях са извън парламента. Постът на министър-председателя концентрира в себе си голяма власт и ако има проблем с доверието, той се решава не на улицата, а с управленски решения и действия“, каза Румен Радев.

„Още от древни времена търговията е не само с парични средства“, заяви още президентът в отговор на въпрос за отправен призив да представи доказателства, че парламентът се е превърнал в тържище и че се купуват депутати.

„Трябва да си политик със стаж, за да се научиш да не виждаш това, което всички знаят. Тъкмо тази социопатия е причината за разрива между българския народ и политическата класа“, добави държавният глава.

Кирил Петков: Ако Радев не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха

В същото време пред радио „Дарик“ премиерът Кирил Петков каза, че няма да вземе ясна позиция относно Северна Македония, докато Народното събрание не вземе решение.

„Аз като министър-председател няма да направя нищо, ще изчакаме това решение, то е национално и изисква по-голямо обединение от хора“, каза Кирил Петков.

Той коментира и атаките на президента Румен Радев срещу правителството така:

„Виждам реакция на грешна информация и никакво вглеждане в това, което хората искат.  Не знам дали е подведен или объркан, но има нещо, което го прави да изглежда не човекът, който си спомням. Има шанс бързо да се върне към своята сила. Ако не иска да бъде объркан, да следи хората, които го подкрепиха. Сега просто трябва да излезе на площада, да излезе да ги попита, да каже: „Може би съм се объркал, какво искате?“

„Когато задкулисието влезе в президентската институция, всички ние излязохме на площада, защото искахме да покажем, че това е една червена линия, която ако прекосиш, гражданското общество идва и те защитава. Видяхме „Възраждане“ с ГЕРБ, ДПС и ИТН,  точно като една коалиция на задкулисието ни нападнаха и унищожиха ролята на един толкова светъл човек (бел.ред. Никола Минчев). Видяхме същите лица и сега. Призовавам го (бел.ред. Румен Радев) да се замисли защо същите хора, които бяха на площада, когато главния прокурор влезе в президентската институция, сега бяха отново на площада, за да подкрепят правителството“, допълни още Петков.

 

Нинова към Радев: Спрете да спекулирате с Македония

Междувременно лидерът на БСП и вицепремиер Корнелия Нинова призова президентът да спре със спекулациите на тема Македония.  

„Г-н президент, спрете да спекулирате с темата Македония. Призовавате правителството да разсее всички съмнения, че може да вдигне ветото над РСМ. Съмненията ги внушавате вие. Кабинетът не веднъж заяви: Няма да сваляме ветото. Единственият орган,който може да се произнася е парламентът“, написа Нинова на страницата си във Фейсбук.

Тя обяснява и защо правителството е взело решение всяко предложение от Брюксел да се изпраща в Народното събрание и то да решава.

„Ами отговорът е прост: защото Народното събрание е ратифицирало договора с Република Северна Македония. Никой друг орган не може да променя условията по този договор. Защото в парламентарната република, Народното събрание е най-висшият орган. Защото в него всичко е публично и прозрачно и защото там може и управляващи, и опозиция, и обществото да се запознаят с истинските факти и никой да не ги манипулира“, посочва Нинова.

Тя пита Радев дали иска да се върне модела Борисов, когато „той взимаше еднолично решения и за него парламентът беше едно нищо“.

„Други внушават: защо се заобикаля Консултативния съвет по национална сигурност при президента? Никой не го заобикаля. Но той дава само консултации, докато решенията на НС имат силата на закон и са задължителни. И които ги наруши, носи отговорност. Затова искаме да е в Народното събрание.

Стига сте заблуждавали българите. Няма да предадем българския национален интерес. Питам онези, които твърдяха, че на 24 май при посещението в Рим ще пуснем Македония : Къде сте? 24 май мина. Питам онези, които твърдят ,че до края на френското председателство през юни ще пуснем Македония:

Ако на Европейския съвет другата седмица заявим – Не, ще излезете ли да се извините, че лъгахте?

Да използваш истинското родолюбиво чувство на българите, за да си правиш политически пиар и да трупаш личен рейтинг е подлост“, пише Нинова.

 

 

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Страхотни имена черпят днес

vyara

Волен Сидеров напуска Столичния общински съвет

Regiona

НСИ обяви колко е дългът на България

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.