Президентът и служебният кабинет пренареждат генералитета

Служебното правителство прие в сряда сериозни размествания във висшето командване на армията.

Генералските назначения се правят по предложение на Министерския съвет и с указ на президента, като изискват предварително съгласуване. През годините се е стигало до силно напрежение между кабинета и държавния глава. Сега обаче рокадите се в ръцете на Румен Радев и близкия до него Димитър Стоянов, който е служебен военен министър.

Кабинетът предложи на президента Румен Радев да освободи генерал-майор Михаил Попов като командир на Сухопътните войски и да го назначи за зам.-началник на отбраната. Той трябва да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант“.

Министерският съвет предлага още да бъде издаден указ за освобождаването на бригаден генерал Деян Дешков като командир на 61-ва механизирана бригада и за назначаването му за командир на Сухопътните войски.

Правителството предлага бригаден генерал Деян Дешков да бъде удостоен с висше офицерско звание „генерал-майор“.

Служебното правителство прие и решение, с което предлага на президента да издаде указ, с който да назначи бригаден генерал Пламен Йорданов за началник на щаба на Сухопътните войски от 1 януари.

Правителството предлага също така полковник Иван Иванов да бъде назначен за зам.-началник на щаба по операциите в Щаба на многонационалния корпус „Югоизток“ в Сибиу, Румъния и да бъде удостоен с виеше военно звание „бригаден генерал“, считано от 01.02.2023 година.

Генерал-лейтенант Димитър Илиев е предложен за освобождаване от длъжността „зам.-началник на отбраната“ и от военна служба поради навършване на пределната възраст за притежаваното звание.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Гебрев за взрива до Карнобат: Не става въпрос за обикновен пожар

vesito

Войната: Взривът на Кримския мост е не само логистичен, а и имиджов проблем за Русия

Regiona

Защо невинаги се заразяваме с COVID-19, когато сме контактни

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.