Президентът: Въглищните централи трябва да работят и след 2036 година

Президентът Румен Радев посочи две основи предизвикателства пред служебния кабинет – съдебната реформа с акцент върху отчетността и отговорността на главния прокурор и дата за затваряне на въглищната енергетика, която според него трябва да работи възможно най-дълго.

По думите на Радев предишните управляващи са входирали в ЕС като дата за затваряне на българските въглищни централи 2036 г.

„Ние трябва да се борим този срок да бъде удължен, но в същото време това производство трябва да бъде организирано ефективно, с намаляване на вредните емисии така, че да можем да понесем цената, защото цената за емисиите расте непрекъснато“, каза Радев.  

Той добави, че решението за въглищните централи е стратегическо за България решение.

“Свързано е с решаването на огромен социален проблем, но въглищната енергетика гарантира към момента нашата автономност и независимост от колебанията на цените в международен план. Трябва много добре да обмислим това решение“, каза Радев, който посети в Кърджали местни предприятия с висок принос за развитието на икономиката в региона.

Президентът добави, че срок за затваряне на въглищните централи не може да посочи, но те трябва да работят максимално дълго.

Той посочи, че служебното правителство търси възможни решения за внасяне на Плана за възстановяване и развитие.

“Аз вярвам, че ще намери такива в рамките на своя мандат“, добави Радев, цитиран от БНР.

Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов обясни по-рано, че Европейската комисия изисква да има ясно разписан план за затваряне на въглищните централи през 2035 година, за да бъде одобрен планът за развитие.

От думите му стана ясно, че ЕК иска ясен план от България за затваряне на въглищните централи и гаранция, че парите за регионите няма да отидат само в София. Това се оказаха двете условия, поставени от Брюксел, за да бъдат приет за разглеждане Националният план за възстановяване и развитие и Споразумението за партньорство за настоящия програмен период 2021 – 2027 г.

Амбицията на правителството е двата документа да бъдат внесени възможно най-скоро, но всичко зависи от преговорите, които се водят с Брюксел.

Пеканов посочи, че Еврокомисията не иска обтекаеми думи за закриване на централите като „скоро“ или „дългосрочно“, а точно фиксирани дати по години какво ще се случва, като това трябва да бъде изрично записано в двата документа, за да бъдат отпуснати парите.

Съгласно европейските изисквания всяка страна трябва да приеме Интегриран план в областта на енергетиката и климата до 2030 г. България има такъв план, в който обаче ясно не е посочен срок за закриването на въглищните централи.

От премоделиране на мощностите, заложено в документа, става ясно, че до 2030 г. трябва да бъдат закрити мощности на въглища от 1800 мегавата, а закриването на трите теца в Маришкия басейн ще стане след 2035 г., без да е посочен ясен срок за това, обясни Мартин Владимиров, директор на програма „Енергетика и климат“ от Центъра за изследване на демокрацията пред Mediapool.

В същото време съгласно Парижкото споразумение за климата, което България е подписала, всички страни са се съгласили да закрият въглищните си централи до 2030 г., за да бъдат постигнати целите за намаляване на замърсяването на атмосферата, посочи Владимиров.

 

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Учителски организации настояват за трета бустерна ваксина за работещите в образованието

Regiona

Слънчев и горещ уикенд

vesito

Китай се стреми да засили влиянието на най-големия търговски съюз в света

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.