Предупреждават за ново затваряне заради делта варианта на коронавируса

Делта вариантът на коронавируса, който се появи в края на миналата година в Индия, се разпространява много по-бързо и може да даде начало на нови вълни на затваряне. Това заяви проф. Радостина Александрова от Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН пред телевизия Bloomberg.

Вариантът е влязъл в повече от 80 държави и в момента предизвика забавянето на премахването на ограниченията във Великобритания и може да даде началото на една нова вълна, стана ясно от думите на проф. Александрова.

Позовавайки се на данни от изследване, публикувано в специализираното издание Nature, тя заяви, че новият вариант се разпространява 60% по-бързо от британския.

Има малки разлики в симптомите на новия вариант с повече случаи на възпалено гърло, каза тя.

„Ковид е едно от многото лица на здравните проблеми, но не е единственият“, посочи Александрова. Според нея ниското ниво на ваксинация в България е и заради липсата на добра кампания, коятo да предостави цялата събрана нужна информация на населението.

Делта, известен също като B.1.617.2, принадлежи към вирусна линия, за първи път идентифицирана в Индия по време на вълна от инфекции през април и май. Появата на варианта нараства бързо в някои части на страната и показва признаци на частична резистентност към ваксини. Но беше трудно за изследователите да разграничат тези присъщи свойства на варианта от други фактори, които движат потвърдените случаи от над 400 хил. на ден в Индия.

Свързани новини

България е в зелената зона на Ковид-картата в Европа!

vesito

България е почетен гост на едно от най-големите туристически изложения

Regiona

Цветелина Пенкова: Не очаквам на техническа основа да имаме проблем пред еврозоната

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.