Представят „Тартюф“ на благоевградска сцена

Днес се проведе пресконференция на Драматичен театър„Никола Вапцаров“–Благоевград,по случай премиерата на „Тартюф“по Молиер –най-новото попълнение към репертоара на театъра.

На срещата присъстваха директорът на театъра МаргаритаМачева и заместник-директорът поадминистративните въпроси, които представиха част от творческия екип на представлението –режисьорът Дамян Тенев, сценографът Радостина Тодорова и актьорите Нено Койнарски, Ния Кръстева и Кънчо Кънев.

„За да надвиеш този свят, стани, какъвто той е…“с този цитат на Шекспир откри своето слово режисьорът на „Тартюф“. Неговото решение за спектакъла не е да представи главния герой като злодей, а катосветец, попаднал сред лицемерие и поквара, за когото единствен начин за оцеляване е да поеме от този свят и да се измени.

Модерната сценография и костюмите в спектакъла са дело на Радостина Тодорова. За визуалната концепция на представлението тя сподели, че яркото, изкривено и гротескно сценично пространство, заедно с цветните и деформирани персонажи, контрастират на фона на „небето“–светло,леко, въздушно пространство, което живее заедно с героите на сцената.

„Това, че сме търсили и използвали модерни и яркиизразни средства, ще помогне на зрителите да ни възприемат лесно и да припознаят реални съвременниобрази.“–допълни актрисата Ния Кръстева, която изпълнява ролята на Елмира в представлението.

Кънчо Кънев, който е в ролята на нейния съпруг Оргон, отбеляза, че представлението стои с ясна и категоричнагражданско-общественапозиция: „Изкуството трябва да се занимава с проблемите на обществото. Не просто да е атрактивно и забавно, но да имаи ясно поставени въпроси и да стои с твърда позиция по тях. Това е един от най-големите плюсове на нашата професия.

“Най-новото попълнение в трупата на Драматичния театър –актьорът Нено Койнарски,има трудната задача да се превъплъти в самия Тартюф –най-известния лицемер в световната литература.Предизвикателството, с което се е сблъскал по време на репетиционния процес е метаморфозата, през която преминава героят–от светец и символ на доброто, до самото зло.Той успешно и въздействащо се справя с тази задача, като ще провокиразрителите да си зададатмного въпроси, след като излязат от театралния салон.

След първото представление в четвъртък и втората премиерна дата –18.09.2020 г., зрителите ще могат да гледат спектакъла „Тартюф“на 29.09.2020 г.

Свързани новини

Температури скачат до 23 градуса днес

vesito

Ще има ли грипна ваканция в Благоевград?

vesito

Благоевградчани спазват мерките за дистанция на „Бачиново“

desi

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.