Предоставят безвъзмездно Летище Русе на „Еърпорт Русе” ООД

Общинския съвет на Русе даде „зелена линия“ на предложението за предоставяне на Летище Русе на „Еърпорт Русе”, съобщи tvn.bg.

Предложението за безвъзмездно предоставяне на Летище Русе на „Еърпорт Русе” получи благословията на местните след предложение за редакция на т. 3 от договора, касаеща компенсациите за Общината в случай на неизпълнение от страна на инвеститорите.

След консултации между общинска администрация и председателите на групи бе прието предложението на Елеонора Николова за изменение в текста, което да защити още по-добре интереса на общината – „При неизпълнение договорът за учредяване се прекратява без общината да дължи обезщетение и всички направени подобрения остават в нейна собственост“.

Така с 47 гласа „за“ и само 1 „против“ общинските съветници дадоха зелена светлина за възраждане на Летище Русе.

Инвестиционното предложение на специално създаденото „Еърпорт Русе” ООД предвижда три етапа на развитие. На първо време приоритет за инвеститорите е ограждането на имота, ремонт на пистата и осветяването ѝ, така че да могат да се осъществяват и нощни полети. Предвижда се изграждане на 6 хангара, които да се обслужват самолетите и да се извършва техническото им обслужване.

Основна цел в началото ще бъде лицензирането на летището. При възстановяване на полетите се предвижда те да бъдат осъществявани със самолет ATR 72-600, за каквито пистата отговаря, с тенденция на следващите етапи летището да може да приема самолети Ербъс 320 и Боинг 737. За следващите етапи се предвижда и изграждане на нов пътнически терминал с капацитет 500 пътници в час/пик.

Целта е с времето да са налице необходимите подобрения и лицензи, които да позволят и пътнически полети. По думите на Крушарски, дружеството било готово само до месец май да вложи до 1,5 млн. лв.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Дружествата на ЧЕЗ България успешно преминаха втори надзорен одит на системите за управление на качеството по ISO 9001:2015
Прилагането на изискванията на международния стандарт гарантира висока ефективност и позволява по-добро обслужване на клиентите

vesito

МС: Областни управители от цялата страна напускат постовете си, акцията е безпрецедентна

vesito

Коронавирусът: 6 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.