Прегръдките стимулират имунната система, облекчават болката, пазят сърцето

Хората в съвременния забързан свят не винаги намират време да се освободят от стреса. Мнозина дори жертват моментите си на интимност в името на повече работни часове. Специалисти обаче напомнят, че близостта е един от ключовите елементи към човешкото щастие, пише БТА.

По повод Денят на прегръдката (21 януари), отбелязан за първи път в САЩ през 1986 г. по инициатива на Кевин Заборни и прераснал в международен празник, експерти, цитирани от LifeHack напомнят, че гушкането е един от най-лесните начини за сближаване. Специалистите отбелязват, че прегръдките не са „резервирани“ само за жените – мъжете не по-малко копнеят за подобна близост.

По случай празника експертите припомнят ползите за душата и тялото от сърдечната прегръдка:

Освобождава се окситоцин – хормонът на щастието и любовта

Окситоцинът е хормон, който кара хората да се чувстват по-добре и им помага да създават близост с другите. Ролята му в акта на гушкане е ключова и е свързана с редица ползи както за физическото, така и за психическото здраве.

Прегръдката стимулира имунната система

Освобождаването на окситоцин е свързано и с повишаване на хормоните, които помагат в борбата срещу инфекциите.

Гушкането облекчава болката

Точно както стимулират имунната система, гушкането и освобождаването на окситоцин понижават нивата на болката. Ако дори лекото докосване е достатъчно, за да се освободи достатъчно количество от хормона и да накара човек да се почувства по-добре, представете си ефекта от същинска прегръдка.

Понижава риска от болести на сърцето

Повишавайки нивата на окситоцина, гушкането помага и за намаляване на кръвното налягане и съответно на риска от сърдечносъдови заболявания.

Прегръдката понижава социалната тревожност

Окситоцинът насърчава позитивното мислене. Благодарение на хормона хората имат по-оптимистичен светоглед. Прегръдката на парти, например, на което почти не познаваме никого, може да ни накара да се почувстваме по-щастливи, по-социални и способни да очароваме присъстващите.

Гушкането заздравява връзката

Общуването е важно за отношенията, но хората често забравят колко ефикасно и смислено може да бъде докосването.

Когато кариерата ви е толкова стресираща, че дори у дома не спирате да мислите за работа, това се отразява неблагоприятно върху половинката ви. Представете си вместо това как се прибирате у дома и в продължение на десет минути всеки ден се гушкате с партньора. Това кратко разтоварване от всекидневния стрес не само ще ви осигури гореизброените ползи, но и ще допринесе за заздравяването на отношенията с партньора.

Помага за изграждане на връзката между майката и бебето

Хормонът окситоцин е свързан с раждането и кърменето. Отделянето му е благоприятно не само за заздравяване на отношенията между двойките, но и за изграждането на връзката между майката и бебето. Окситоцинът помага на жената да се отпусне и по-лесно да закърми рожбата си.

Подобрява съня

Независимо дали спите сгушени в партньора през цялата нощ или посвещавате на този акт на близост десет минути преди сън, ще се отдели заздравяващ връзката и освобождаващ от стреса окситоцин. Специалистите напомнят, че когато човек е спокоен, сънят идва по-бързо и е по-добър.

Гушкането е за всички

Прегръдката не е задължително да бъде само между романтични партньори. За да се почувстват добре, хората могат сами да разтриват раменете си, да прегърнат приятел или да погалят домашен любимец.

The post Прегръдките стимулират имунната система, облекчават болката, пазят сърцето appeared first on Жената днес.

Източник: jenatadnes.com

Свързани новини

Забравете за запека и се радвайте на живота с Bactojoy Gastro Balance

Regiona

Акушер-гинекологът – диригентът при проследяването на бременността

Regiona

Има ли връзка между женското здраве и затлъстяването?

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.