Преврат оскъпи драстично алуминия

Гвинея е вторият по големина производител на боксит (най-важната алуминиева руда) в света. Военният преврат от 5 септември веднага се отрази на цената на алуминия, който достигна 10-годишен връх. Поскъпването е от 1% само за два дни, достигайки нива от 2776 USD/тон на Лондонската борса.

Алуминият се използва широко в производството на бирени бутилки, строителството и автомобилостроенето.

Политическите сътресения в Гвинея, в резултат, на които беше свален от власт президента Алфа Конде, притесниха предприемачите, че ще бъдат нарушени доставките на боксит и това неминуемо се отрази на цената на алуминия.

Гвинея доставя 25% от световния боксит. Най-големите пазари са Китай и Русия. Aĸциитe нa pycĸия пpoизвoдитeл нa aлyминий Ruѕаl ce пoвишиxa на 6 септември c 4% в Mocĸвa, a тeзи нa ĸитaйcĸaтa Аlumіnіum Соrроrаtіоn пocĸъпнaxa c 5% зapaди пo-виcoĸитe цeни нa aлyминия. B Eвpoпa aĸциитe нa Nоrѕk Нуdrо нapacнaxa c 5% в Ocлo.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

ЧЕЗ РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ СЪБИРА ДАННИ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА СТОЛИЧНИЯ КВ. ДРУЖБА В ГЕОГРАФСКАТА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА

vesito

Преговорите за кабинет: Северна Македония и Русия предизвикаха спорове, но се стигна до съгласие

Regiona

Открадната е част от покрива на театъра в Благоевград

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.