Празник е! Стотици се събраха край Брежани за Голяма Богородица

За поредна година стотици жители на село Брежани, техни роднини и приятели от близо и далеч се събраха на голям курбан край село Брежани за Голяма Богородица.

 

Традицията, която датиеа вече над 20 години е в деня на Божията майка, всички да се събират край параклиса „Успение Богородично“.

 

Отец Яне отслужи тържествен водосвет, освети ястията и поръси всички дошли със светена вода. Няколко казана курбан бяха приготвили семейство Стоименови, които всяка година се грижат за всичко по организацията на празника. Около 1000 жители на цялата община се събраха под сенките на десетките дървета в Брежанско на дълги трапези.

 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, народният представител в 44-то, 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, кметът на Брежани Благой Стефанов и общински съветници също уважиха празника, като пожелаха на всички здраве и закрила от Божията майка.

 

В Горната махала на село Брежани има параклис, граден през 1995 година от семейство Стоименови. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква.

Свързани новини

Откриват Мотосезон 2021 в Благоевград

vesito

ШОСЕЙНО ИЗКАЧВАНЕ – СТРУМЯНИ 2022 ГОДИНА ПРЕДСТОИ!

vesito

Официални гости от Турция посетиха Банско

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.