Право на мнение! Благоевградчанин се опълчи на въведените от правителството ограничения, в писмо до Борисов предлага промени

Благоевградският треньор по тенис Калин Анастасов се опълчи на въведените от правителството ограничения за социални контакти и в отворено писмо до премиера Бойко Борисов и Медицинския съвет към МС предложи редица промени.

“Мерките, засягащи опазването на населението от разпространение на коронавируса в страната, са политически решения, а не медицински и/или икономически. Засега в страната има Национален оперативен щаб, чиято основна задача е да констатира какво се случва и да плаши хората, а не да помага за цялостното преодоляване на проблема. Създаде се и Медицински съвет. Трябва да се създаде и икономически такъв. Политическите решения би трябвало да се взимат след анализ на докладите на специалистите лекари и икономисти, за всички възможни варианти и последствията от тях”, пише в писмото.

„Специалистите трябва да анализират и предлагат какво да се направи, при положение, че здравната ни система е неподготвена за мащабна епидемия, както навсякъде по света (някъде са много по-добре подготвени, но за масови тежки заболявания, и те не са), а икономическата ситуация, ако незабавно хората не започнат работа, е сигурно, че ще погребе много повече хора (здравно и икономически)”,смята Калин Анастасов.

Какво е лошото в момента, което сигурно трябва се промени:

1. Почти в цялата държава хората на щат в общинските и държавни структури ходят на работа, взимат си заплатите и източват бюджета. За тези хора няма изолация и правила, което е изключително несправедливо за останалите, които правят бюджета и са ограничени в изпълнението на задачите си. В момента, хората от държавните и общински структури са най-големия риск, здравен и икономически, за обществото. Всички хора, в държавата, които могат, трябва да започнат работа.
2. Да се спре тази активна медийна кампания, която всява страх в хората и ги стресира. За това разбира се помага най-много Оперативният щаб ( В Швеция не се води никаква специална статистика за този нов вирус). Да се върнем максимално бързо към нормалния живот.
3. Ако ситуацията продължи по този начин, за хората и децата, които са обездвижени, изолирани и не работят, ще има тежки негативни здравни ефекти. За икономиката на страната също.
Какво трябва да се анализира и предприеме:

А. От медицинска гледна точка
1. Да се дават ежемесечни препоръки границите за хората от кои рискови държави да останат затворени.
2. Влизащите в страната да се насочват към най-близките, специално формирани за целта центрове в страната, където да се тестват, а не да се проверяват на границите – за всеки в най-близкото населено място и да се изолират от останалите. Така да се облекчи и нормализира границата и да заработи максимално добре транспорта.
3. Населените места, където има заразени, стриктно да се изолират от останалите населени места, в които все още няма регистрирани случай.
4. Всички хора със странични заболявания и нарушена имунна система, които са в най-рисковата група:
– да се водят на специален отчет от личните лекари и да се изолират максимално от останалите хора;
– да бъдат тествани при най-малки съмнения за заболяване и предприети адекватни действия.
5. Да се тестват с бързи тестове по един член от семейство във всички населени места. Това ще даде, надявам се картина за това дали са прекарали подобно заболяване и колко са хората, които имат вече имунитет. Нормални тестове да се правят само с хора, които показват признаци за заболяване.
6. Да се премахнат ограниченията, които пречат на хората да са активни физически – да се разхождат и спортуват. Каква е логиката хората да пътуват в обществен транспорт, да ходят на работа, а да не могат да спортуват и да се разхождат в парка? Или пък да го правят само с кучета!
Б. От икономическа гледна точка
1. Да се създаде Икономически експертен съвет от изявени икономисти, които по подобие на Медицинският да следят обстановката в страната и света, провеждат редовни срещи, анализират вътрешната и международна обстановка и правят предложения на политиците (министерският съвет) с най-належащите действия, които да се предприемат в страната.
2. Да се организират транспортни коридори за транзитно преминаващите транспортни средства за да се облекчи положението на границата и нормализира максимално икономиката.
3. Да се определят отраслите в икономиката, чийто бизнес, в сегашната ситуация, ще остане най-засегнат още няколко месеца – туризъм ресторанти, хотели и свързаните с тях производства и отрасли (например транспорт, хранителна индустрия).Да се предложат и предприемат най-наложителни мерки за спасението на тези отрасли.
4. Спортните клубове и бази да започнат нормално да функционират. Забраната за провеждане на официални спортни състезания с публика може да остане още колкото е необходимо, но живота на спортистите и треньорите трябва да се нормализира по най-бързият начин. Знае се, че хората, които спортуват са най-устойчиви на такива заболявания и с най-силна имунна система. Обездвижването им ги вкарва и тях в рисковите групи. Отделно, публична тайна е, освен частично във футбола, треньорите сами изкарват заплатите си от вноските на децата.

Свързани новини

Търговците на пазара продават дрехите от щанда на починалата от Ковид Венка, преди да се запали, мъжът й Димитър казал, че с парите ще й направи надгробен паметник

vesito

Ревностните пазители на кукерската традиция сътвориха зрелищно дефиле за празника на Симитли – СУРВА!

vesito

За първи път в Благоевград! Фестивал „Дни на класиката“ и майсторски клас на Александрина Пендачанска

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.