Правителството трябва да изготви план за медиите

Народното събрание прие правителството да изготви план за развитието на българските медии в срок до 31 март 2020 година.

 

 

Решението е част от проекта за разисквания за свободата на словото, който е внесен от народните представители от БСП.

Приетите текстове предвиждат планът да съдържа модел за финансиране на обществените медии, който да гарантира финансовата и редакционната им независимост.

По време на дебатите в пленарна зала председателят на Комисията по култура и медии в парламента Вежди Рашидов от ГЕРБ заяви, че

от ГЕРБ нямат нищо против да се помисли за правила за функция на медиите. 

„Демокрацията е низ от правила и закони, то не е анархия, така че медиите не правят изключение да създадем такъв живот, в който да спазваме демократичните порядки на цялото общество“, допълни той.

Според Крум Зарков от БСП обаче

„свободата на словото е да се създадат условия за журналисти, които да отразяват обективната истина“. 

{cbrelatedarticle count=“2″ /}

„Свободата на словото е да се гарантира тези, чиито професия е това, да не бъдат удавяни от анонимни сайтчета за влияние. Свободата на словото е системна работа на правителството“, допълни социалистът. 

Първоначално левицата предлагаше Министерският съвед до 1 февруари 2020 година да предложи на парламента стратегия за развитието на медийната среда в България.  Проектът на решение обаче претърпя промени по предложение на народния представител от ГЕРБ Тома Биков. Промените на текстовете предвиждат правителството да изготви план за медийната среда и срокът за изготяването му да е до 1 март 2020 година.

 

 

 

 

 • Народно събрание
 • план за развитие на медиите в България

  Източник: 24novini.bg

  The post Правителството трябва да изготви план за медиите appeared first on Политически новини.

  Свързани новини

  Ден на национален траур в Украйна

  Regiona

  Депутатите не гласуваха ДОО. Скараха се и прекратиха заседанието

  Regiona

  ЧЕЗ Разпределение присъедини над 250 обекта с работа през нощта

  Regiona

  Публикувай коментар

  * Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.