Правителството реже от парите за хотелиерите, приели украинци

Не всички хотелиери, които приеха бежанци, ще получат компенсацията, за която са кандидатствали. До този момент от Министерството на туризма са изплатили над 10 милиона лева на хотелиери, но обявиха, че има 85 000 спорни нощувки, за които държавата трябва да провери дали наистина отговарят на изискванията, за да получат пари, съобщава БНТ.

Министерството е засякло, че 3700 имена на украинци фигурират в няколко хотела едновременно, а при проверката се оказало, че някои от настанените изобщо не са бежанци.

„Аз съм първият хотелиер с първия хотел, който е приел украинци“, заяви Атанас Карагеоргиев, хотелиер.

Разказът на Атанас Карагеоргиев започва така. Но завършва в другата крайност.

„Както се казва няма ненаказано добро“, допълни Атанас Карагеоргиев.

Очаквал държавата да му плати разходите, но досега не получил и стотинка. Други негови колеги получили, но по-малко от изразходеното.

„Получи се едно орязване до 40 процента. Като за всеки хотел е различно. Тръгваме от 10 % и стигаме на места до 40%“, добави Станислав Стоянов, Съюз на хотелиерите „Златни пясъци“.

От Министерството на туризма обясниха откъде идва разминаването. Само 85 от всички подадени заявления са 100% одобрени. По-голяма част от хотелиерите ще получат пари, но по-малко отколкото са поискали. Някои заради технически проблеми, други защото има случаи, в които едно и също украинско име фигурира в няколко хотела.

Някои заради технически проблеми, други защото има случаи, в които едно и също украинско име фигурира в няколко хотела.

„Поради проблем в системата, че допуска повторно настаняване на същото лице със същите данни, без да е прекратен престоя в предния хотел, оттам се получиха тези грешки“, поясни Станислав Стоянов, Съюз на хотелиерите „Златни пясъци“.

„Това са нощувки, които ние трябва да изясним и при положение, че причината е обективна, тоест имаме обяснение защо са дублирани и от кога са дублирани или всъщност да изясним грешката при подаване на заявленията, ще ги разплатим на съответните заявители“, заяви Ирена Георгиева, заместник- министър на туризма.

Има и трета причина. И от министерството на туризма я поставят в графа „недопустими лица“. Такива е имало на 7 места.

„Това са лица, които са пребивавали в страната и по някаква причина след 24.02 се настаняват в хотелите. Те не се водят бежанци“, каза още Ирена Георгиева, заместник-министър на туризма.

Въпреки това хотелите са платили за тези лица. И държавата тепърва ще мисли дали да плати за техните нощувки.

Свързани новини

Благоевград е на първо място с 35 нови случаи на коронавирус, 176 са в страната

bilyana

Митрофанова: Българският народ не подкрепя действията на правителството срещу Русия

Regiona

Тюлен нахапа българка в Гърция

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.