Правителството обмисля раздаване на ваучери срещу ваксина

Ваксинирането срещу коронавирус в България няма да стане задължително. Подобна крайна мярка евентуално би могла да се търси в бъдеще, ако кризата е много остра. В момента обаче такова нещо не е нужно и дори не се обсъжда. Обмисля се обаче раздаване на стимули срещу ваксина. Това заяви пред БНР служебният премиер Стефан Янев. Според него това ще са ваучери, които ще се дават след втората игла, т.е. след завършване на курса на имунизация.

Някакви ваучери

Каква ще е сумата и за какво ще могат да се харчат парите Янев не обясни. Той обаче спомена примера на Гърция, където се дават по 150 евро за пътуване.

„Обсъжда се възможността, по примера на други държави, които направиха някакви стимули. Обсъжда се възможността, която би изглеждала нещо от типа при ваксиниране с втората игла на ваксинирания човек да му се дават някакви ваучери“, каза министър-председателят.

Според него до насилие не бива да се стига. Ключът е да се работи на принципа на убеждението.

В момента у нас ваксинацията върви с много бавни темпове. Рядко в делнични дни се стига до 20 хил. поставени дози. През уикендите бройката пад под 5 хил. В същото време има налични от всички видове ваксини. Експертите предупреждават за възможна нова вълна след десетина седмици.

Въпреки този риск имунизациите не се увеличават.

На математиците не им вярвам

Здравната криза трябва да се управлява от лекари, а не от математици, каза още Янев. Той се усъмни дали по отношение на пандемията могат да се правят точни прогнози.

„На математиците не се доверявам, защото математиката е точна наука и тя изисква, когато се правят прогнози, да се започва с точни данни в началото. Аз не съм много сигурен с какви точни данни работят те като изходна величина, така че да оставим математиката настрани и да слушаме лекарите“, заяви премиерът.

През август ще изхвърляме ваксини

България все още не е започнала да изхвърля ваксини, каза Янев, опровергавайки публикация в западния печат. Опасността от това обаче е съвсем реална и може да настъпи до няколко седмици. Затова страната ни търси варианти да дари определено количество ваксини.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Скална маса затвори пътя през Искърското дефиле

vesito

Какво време ни очаква днес?

vesito

От утре: Гърция отваря малки търговски обекти

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.