ПП няма да прави кабинет, ако се приемат промените в Изборния кодекс

Ако в Народното събрание се гледат промените в Изборния кодекс, „Продължаваме Промяната“ (ПП) няма да реализират втория мандат. Това заяви председателят на парламентарната група на партията Андрей Гюров пред Нова телевизия.

„Народните представители все още имат време. Ние не можем да зачеркнем свободния избор на хората“, каза той.

По думите му в последните два месеца първата политическа сила е показала абсолютна политическа импотентност да създаде нещо градивно.

„Тук сме за да кажем, че разбираме проблемите на гражданите и имаме план. Даваме конкретни предложения как да се излезе от кризата“, добави Гюров.

Той посочи, че ако се стигне до създаване на правителство на малцинство между ПП и „Демократична България“ (ДБ) то ще бъде рисково.

„Ние казваме, че смисъл от него има само, ако ще се занимава с важните теми. Българските граждани и представителите в парламента трябва да решат какво бъдеще искаме. Такова, в което Никола Минчев е заменен от Вежди Рашидов или такова, в което България ще стане пълноправен член на ЕС“, заяви Гюров.

Междувременно Народното събрание включи в дневния си ред, като точка втора от програмата, второто гласуване на промените в Изборния кодекс. При първоначалното гласуване решението бе подкрепено със 120 гласа „за“, а 102-ма депутати се обявиха против. Нямаше въздържали се.

По предложение на Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ предложението бе прегласувано. Поискана бе и проверка на кворума в залата. Иванов попита председателстващия заседанието Росен Желязков от ГЕРБ-СДС кое извънредно налага включването на Изборния кодекс в дневния ред на днешното пленарно заседание.

При прегласуването включването на точката бе подкрепено от 124 народни представители, а 101 бяха „против“, като отново никой не се въздържа.

Никола Минчев от ПП в обратно становище също попита кое извънредно налага включването на Изборния кодекс в дневния ред за четвъртък сутринта. Той отбеляза, че доверието в законодателния орган няма да се повиши нито със среднощни заседания, нито с каквато и да е извънредност на промени в изборното законодателство.

Парламентът не е приел нито един законопроект на две четения, отбеляза Никола Минчев. Той отбеляза, че Изборният кодекс ще е първият такъв. Това е доста ясна заявка за парламентарните групи, които подкрепят тези промени, накъде са се насочили, добави Минчев.

Пред парламента от сдружение „Боец“ организираха протест срещу промените в Изборния кодекс. Засилено е и полицейското присъствие в района на Народното събрание.

Миналата седмица правната комисия разгледа на второ четене промени в изборните правила, с които се връща възможността за избор за гласуване с хартиена бюлетина. Връщането ѝ стана причина за напрежение между парламентарните групи, организирани бяха и протести.

Правната комисия прие предложенията да няма многомандатен изборен район извън страната, а за откриването на избирателни секции в чужбина да са необходими 100 заявления вместо досегашните 40. Взе се решение и за закриването на Обществения съвет към ЦИК.

Промените бяха приети на среднощно заседание на правната комисия, което започна около 14 часа миналата сряда и приключи в 8 часа в четвъртък, като продължи близо 18 часа.

След това парламентарната група на „Продължаваме Промяната“ излезе с декларация срещу приетите промени и напуснаха пленарна зала.

„Това ще е атака срещу българските граждани, прогонени от вашите управления, да търсят един по-добър живот в Европа. След 15 часа битка в комисията хартиената мафия мина през Изборния кодекс, за да премахне обществения съвет на ЦИК“, се казваше в декларацията.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Здравният министър предложи удължаване на мерките до 31 януари догодина

vesito

Махат от плана за Кюстендил 2026 г. като срок за спиране на ТЕЦ „Бобов дол“

vesito

Безплатно пътуване в градския транспорт за децата до 14 навършени години

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.