ПП и ДБ отказват „евроатлантически“ компромис с Борисов и Пеевски

Предсрочните избори изглеждат неизбежни, но перспективите след тях са крайно неясни, тъй като ГЕРБ в никакъв случай няма да се откаже от лидера си Бойко Борисов, чийто корупционен модел „Продължаваме промяната“ (ПП) и „Демократична България“(ДБ) отказват да легитимират чрез създаване на бъдещо „евроатлантическо“ правителство с ГЕРБ, каквото предложи самият Борисов още сега. Така могат да се обобщят мненията на политици от различните парламентарни партии след като кабинетът на Кирил Петков падна от власт заради разрива с коалиционния партньор „Има такъв народ“ и поисканият от ГЕРБ вот на недоверие мина с гласовете на ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Кирил Петков подава оставката на правителството в понеделник, след което президентът Румен Радев започва консултации и връчване на мандати за съставяне на нов кабинет в този парламент.

Условието на ИТН: Без Кирил Петков

Тошко Йорданов, алтерегото на лидера на ИТН Станислав Трифонов в парламента, каза, че ако ПП поканят ИТН на разговори за съставяне на ново правителство в този парламент, ще се отзоват.

„Ако ПП си охладят главите, и ние, ако сме в ситуация да избираме по-малко лошото, ако има разговор с отстъпки, включително Кирил Петков да не е премиер, не е невъзможно да се постигне разбирателство. Имаме ужасно много общи цели, въпреки че почти нищо не изпълняваме. Ще трябва да работим по други правила, с по-голяма конкретика“, каза Йорданов в неделя пред БНР..

Той увери, че ИТН няма да прави коалиционно правителство с ГЕРБ и с ДПС.

Първата политическа сила ПП ще предложи отново Кирил Петков за премиер, каза в неделя пред БНТ депутатът от партията Настимир Ананиев. „При нас има много хора, способни да се справят с тази задача“, допълни той.

Кирил Петков има визия за България и едни хора, които не се продават, продължи Ананиев. „Нашият апел е и към депутати от ГЕРБ, които искат да се откъснат от този синджир, които искат да застанат на правилната страна и те имат тази възможност“, добави депутатът.

ГЕРБ обаче няма да се „откъснат от синджира“ на Борисов, увери депутатът от партията Радомир Чолаков.

„Борисов е водач – приемете го най-после“, заяви той пред БНТ и даде пример с позицията на лидера на ГЕРБ за френското предложение за Северна Македония.

Разбирателство между ГЕРБ и ПП не може да има, обяви Чолаков.

По повод думите на Кирил Петков, че разговор между ПП и депутати от ГЕРБ е възможен, само ако „Борисов се оттегли на някой топъл остров“, депутатът коментира, че за тях в България има само един остров и това е Белене.

Арестът на Борисов няма да бъде забравен, разберете, подчерта Чолаков и отново обвини ПП, че имат „опасно за демокрацията мислене“.

„Не мисля, че ГЕРБ има възможност да направи нещо в момента. Нашата ПГ каза, че ако получим втория мандат, ние ще го върнем веднага. Не иска избори този, който се страхува. Аз лично искам избори. Колко месеца ние сме обект на атаки и обиди – айде да си премерим силите!“, призова Чолаков.

Според Тошко Йорданов от ИТН „мъжкото и достойното поведение“ е, след като си загубил коалиционен партньор, отиваш или на избори, или търсиш сам доверие в този парламент.

„Те са вкопчени във властта. Кицата се е запънал на вратата на МС като анимационен герой…Единствената разлика между Кирил Петков и Бойко Борисов е, че единият е малко по-образован. В манталитета им няма никаква разлика – и при двамата доминира Азът….Страшен проблем е министър-председателят да е въртелив като вентилатор“, анализира още Токшо Йорданов.

ПП: Никакъв компромис с „олигархичния Франкенщайн“

„Няма да направим компромис с борбата с корупцията“, увери от своя страна Настимир Ананиев от ПП и продължи: „Това беше заявена червена линия за нас и всъщност затова и падна кабинетът – с това, което се случи на „Капитан Андреево“, със заявените фирми за парите за пътищата. Хората видяха за какво става въпрос – ние имаме два отбора, на България и на един олигархичен Франкенщайн – Борисов, Доган, Пеевски, Орлин Алексиев, Слави Трифонов и една червена петолъчка – Костадин Костадинов“.

В момента ни се отдава шанс да си върнем държавата, но това зависи от народните представители, смята Ананиев

„Ако трябва да се отиде на избори, ние нямаме притеснение. На никой не се молим, призоваваме. Всеки сам да погледне на себе си и да избере в кой отбор иска да бъде. Нека има избори – в каква конфигурация ще е следващото правителство? Няма ли да влезем в един цикъл от избори? По какъв начин ще се случват законите?“, попита риторично депутатът.

„В момента, в който видиш ДПС в истерия и да реве, значи нещо се случва. Кога последните 20-30 години ДПС се е оплаквало от някой? В момента те са в истерия, защото не могат да се договорят с нас“, смята Ананиев.

ГЕРБ: Трябва да се търси компромис

„Най-важното, което трябва да следва, е да намерим подход един към друг. Със заклинания и с обиди след избори няма как да се създаде мнозинство“, призова зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков пред БНР.

Трябва да се търси компромис, настоя той.

„По-разумното е да има предсрочни избори. И след това да се търси възможност за проевропейско дясно управление. Трябва да се търсят мостове. Държавата изисква запретване на ръкави. Изборите са лакмус за общественото настроение. Не че на партия ГЕРБ ѝ се ходи много но избори, но винаги сме готови. Но в тази конфигурация днес няма как да се получи нещо солидно“, каза Ненков.

По думите му корупцията и мафията се борят с институционалност – „това означава добър синхрон между институциите“.

„Тази борба се води със закони, а не с пошли заклинания“.

„Избирателите на ГЕРБ, а и не само те, бяха възмутени от действията на това правителство и те наистина стенеха и казваха – тези кога ще си ходят“, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ и добави: „Особено след ареста на г-н Бойко Борисов, непрекъснато ни бомбардираха с въпроса кога ще внесем вот на недоверие“.

 

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленска формула

Според съпредседателя на ДБ Христо Иванов добре за страната е да се намери работеща формула за продължаване на промяната, но без да се стига до избори, тъй като „те биха усложнили още повече конфигурацията в бъдещ парламент“.

„Но много по-вероятно е да отидем на избори“, призна Христо Иванов.

„ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленска формула. Изпуснаха времето да се променят… Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя от „Продължаваме промяната“, които правят заявка за опит за съставяне на правителство. Който получи мандат трябва да намери формулата с кого и как ще разговаря“, каза той пред БНР.

И подчерта, че влизаме в период, в който българската политическа система се състои от средни по размер политически формации, а това задава коалиционната политика като норма.

„Ще трябва да се научим да функционираме по подобен начин“.

Според него ГЕРБ и ДПС знаят, че взаимната им токсичност взривява обществото и това ще ги помете:

„А имат наглостта да разправят дали има промяна, или не. Моралната тъкан на обществото няма да понесе опита на тези политически сили да се върнат в изпълнителната власт“.

Ролята на президента

Радомир Чолаков от ГЕРБ допусна, че ПП се страхуват от нови избори, защото се страхували, че служебното правителство, назначено от президента, „ще намери нещо за редовното на Кирил Петков, което не е за показване“.

Настимир Ананиев също коментира пред БНТ конфликтът между сегашното правителство и президента Радев, чиито служебни министри бяха Кирил Петков и Асен Василев миналата година.

„Не забравяйте, че на летните протести през 2020 г. президентът Радев излезе с вдигнат юмрук срещу този отбор на Франкенщайн, за който споменах. Аз не вярвам той да свали този юмрук срещу този отбор. В тази битка аз съм сигурен, че той ще вземе нашата страна“, смята депутатът от ПП.

„Имаме двама лидери с различни мнения – единият е в президенството, другият е в изпълнителната власт и всеки има своите правомощия по конституция“, каза Ананиев.

„Всички виждат, че има някакво напрежение между Радев и БСП и аз съм сигурен, че може би ще намерят начин да го изгладят. Когато държавата е в няколко кризи, просто трябва да се държим отговорно“, смята депутатът.

„Ценностно мнозинство“ с Пеевски

„Свалянето на това провалено правителство беше задължителна антикризисна мярка“, каза пред БНР Халил Летифов, зам.-председател на парламентарната група на ДПС. По думите му съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание е почти невъзможно.

„Какво би родило това Народно събрание при липсата на диалог. Не може никой с никого да не си говори и да твърдим, че може да се роди стабилно управление, което да се справи с кризите. Без диалог няма как да се решат кризите. Сегашните управляващи правят същото като ГЕРБ и ВМРО, дори повече“, допълни той.

По думите му изборите не са плашило, а изход.

Той цитира думи на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, че на България ѝ е нужно ценностно мнозинство, което да се обединява от евроатлантическия път.

На въпрос дали ДПС са склонни да се разделят с депутата Делян Пеевски, за да стане Движението приемлив партньор, той отговори в познатия стил, като цитира любимата опорна точка на ДПС, че проблемът бил всъщност съиздателя на „Капитал“ Иво Прокопиев.

Летифов посочи Прокопиев като „ментор“ на ПП и пожела да го види „на първия ред в Народното събрание, за да можем да си говорим директно с него, а не с неговите проксита. Ще започне нормален диалог, защото ще водим разговора с премиера в сянка“.

„Разбирам уплахата им и плашилото, което се опитват да развяват за пореден път в лицето на г-н Пеевски“, подчерта Летифов.

За довиждане със сегашния парламент опозиционните партии, които вече имат мнозинство, ще подкрепят актуализацията на бюджета, внесена от кабинета „Петков“.

ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета, макар да го смята за „вреден“, каза депутатът от партията Александър Ненков пред БНР:

„Бюджетът е предизборен. Налива пари, които в един момент някой ще трябва да се чуди как да запълни дупката“.

„Ще се стремим да намерим консенсус около предложенията, които според нас са необходими. Ще се опитаме да участваме в градивен дебат за съразмерна помощ в тези кризисни времена“, увери и Летифов от името на ДПС.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Загадъчните стенописи в църквата в село Добърско

vesito

ДФ „Земеделие“ разплати 62,2 млн. лв. помощ заради войната

Regiona

На ръба

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.