По-висока пенсия за някои ранни пенсионери

Хората, които са се възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, като военни и полицаи, както и такива, които получават инвалидна пенсия, могат да получат увеличение на пенсията. Причината е, че от 1 септември влиза в сила новият механизъм за намаление на индивидуалния коефициент при пенсиониране.

Първоначално се предвиждаше пенсията от НОИ да се намалява с 20% за хората, които ще получават и втора. По-късно със законови промени редукцията на държавната пенсия беше намалена до 9 на сто. Но парите на ранните пенсионери бяха сметнати по старата методика.

В момента НОИ изплаща общо 172 226 такива пенсии. Тези хора могат да подадат заявление с искане за преизчисляване на пенсията, ако това е по-благоприятно за тях,пише труд.

Заявлението се подава лично или с нотариално заверено пълномощно в териториалното поделение на НОИ, което изплаща пенсията, не по-късно от 30 септември 2022 г., съобщиха от НОИ. Когато човек получава пенсия, приравнена на минималната, но действителният є размер е по-нисък от нея, преизчисляването може да няма очаквания ефект. Когато преизчисленият размер остане отново под минималната от 300 лева, той ще продължи да се изплаща без промяна, а ако надхвърли с малко прага, увеличението ще е ниско, уточняват от НОИ. Тези случаи ще са повече при пенсиите за инвалидност, тъй като 105 549 или почти 70% на сто от изплащаните 151 246 пенсии с намален коефициент, са в минимален размер. Не така стоят нещата при пенсиите за стаж и възраст с намален коефициент, които са 15 134. От тях минимална пенсия взимат едва 1 503 пенсионери или малко под 10 на сто, поради което ефектът от преизчисляването при тях ще е по-осезаем.

Намаленият процент на редукция на пенсията от НОИ ще важи и за първите групи пенсионери, които предстои да се пенсионират и да получават втора пенсия от частен пенсионен фонд. През септември предстои изплащането на втори пенсии на първите 17 000 жени.

Свързани новини

Ремонти на ЕСО и НЕК могат да доведат до смущения на електрозахранването в районите на Ихтиман и Етрополе

vesito

Служебният премиер запали свещ за Богородица в храма на Банско

vesito

Тежка катастрофа между благоевградско Пежо и софийски Форд

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.