Почина хореографът, режисьор и преподател в ЮЗУ доц. Александра Хонг

След дълго и тежко боледуване на 60-годишна възраст почина доц. Александра Хонг, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство в катедра „Телевизионно, театрално и киноизкуство“, към Факултета по изкуствата на ЮЗУ „Н. Рилски”, хореограф и режисьор. За тъжната новина съобщиха от Югозпадния университет.

Доц. Александра Хонг завършва професионалното си образование по актьорско майсторство за театър и кино във ВГИК, Москва (1983 г.). Специализира „Пантомима и сценично движение“ в НАТФИЗ (ВИТИЗ), а от 1985 г. преподава пантомима и сценична пластика на студентите от факултет „Сценични изкуства“. Ръководи и първия специализиран клас за хора с увреден слух.

Посвещава се на творческите идеи в областта на синтетичния театър, на синтеза на различни сценични жанрове и средства – пантомима, модерен танц, акробатика, клоунада, пеене и др., на арт терапията и форум театър. Разработва принципите на психологическия жест в танца и пластическата импровизация. Изследва нов вид танцова техника, основана на синтезирането на жестовия език на хора с увреден слух с принципите на психологическия жест.

Работи като актриса в театър „Сълза и смях“ (1986-1991 г.) с гастроли в Мексико, Германия, Чехия, Египет, Франция и Русия. Като режисьор и хореограф създава постановки в десетки театри в България и Русия. Изнася лекции, семинари, тренинг школи, работни ателиета в Русия, Полша, Франция, Германия, Япония, Гърция, Литва, Италия, Турция, Сърбия и др.

Дълги години доц. Хонг бе част от академичния състав на ЮЗУ „Н. Рилски” и НАТФИЗ.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

/Видео/ Мая Манолова след среща с председателя на ОбС Андон Тодоров: Амбицията Благоевград да се превърне в зелен град е реално изпълнима

vesito

Клатеща се каруца по Покровнишки мост подсети жителите на 6 благоевградски села, че 4 месеца след затварянето му има само голо обещание за пари

vesito

Топло ще бъде и днес в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.