Почина най-възрастният кралски пингвин, отглеждан от хора

Женският кралски пингвин Ома, смятан за най-възрастният представител на вида си, отглеждан от хора, почина на 46 години в зоопарк в западната част на Германия, съобщи ДПА.

Според служителите на германския зоопарк във Вупертал, Ома е била най-възрастният кралски пингвин в зоологическа градина в света. Това установило изследване на специалисти.

Продължителността на живота на пингвините от този вид в дивата природа е до двадесет години. След смъртта на Ома най-възрастният пингвин в зоопарк е на 37 години, съобщи говорител на парка.

Поколения служители в зоопарка във Вупертал са се грижили за Ома или „баба“ на немски. Никой не помни как са наричали птицата на младини.

Тя е изнесена от Антарктика още преди да се излюпи и се появява на бял свят в Южна Африка. Във Вупертал пристига през 1975 г. заедно с още 11 като нея, от Нидерландия, когато е на около една година.

През целия си живот Ома е ставала майка на 3 пингвина.

В дните преди смъртта си, Ома тя почти не се хранела и не общувала с другите пингвини. Преди това участвала в живота на колонията въпреки деформирания си клюн, двигателните проблеми и нарушеното зрение заради катаракта. Състоянието ѝ се влошило и миналата седмица била подложена на евтаназия.

В момента германският зоопарк разполага с още осемнадесет кралски пингвини.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Идеалната температура на пране, която убива коронавируса

Regiona

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ: Втори член в семейството на Ути Бъчваров е с COVID-19

Regiona

Езотерик ни заплашва със звездата Алгор

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.