Почина дългогодишна преподавателка в ЮЗУ

След дълго боледуване  ни напусна проф. д-р Фидана Даскалова – дългогодишен преподавател в ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград. Тя е родена през януари 1941 г. в с. Петрово, Санданско. Завършва Педагогическата гимназия в Благоевград и педагогика с втора специалност български език и литература в СУ „Кл. Охридски”. На 24-годишна възраст вече е научен сътрудник в Научноизследователския институт по педиатрия към Медицинска академия в София, 30-годишна става доктор по педагогика с дисертация на тема „Активизиране на говора и мисленето през критичната втора година от живота на детето”; на 39 години е доцент, а на 49 години – професор в ЮЗУ. Два мандата проф. Даскалова е декан на Факултета по психология и предучилищна педагогика и ръководител на катедра „Предучилищна педагогика” в ЮЗУ.

За 40-те години, в които служи неизменно на педагогическата наука, проф. Даскалова има над 200 научни и научно-методични публикации и повече от 20 книги – научни монографии и учебници за студенти.

Поклон пред паметта й.

Източник: В.“Струма“

Свързани новини

Борят се за живота на трима с коронавирус в Благоевград

desi

Животинският пазар при изхода от кв. „Струмско“ замря, никой не купува цяло агне дни преди Гергьовден

vesito

39-годишна отне предимсто и предизвика катастрофа в Благоевград. Има пострадал

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.