Пострадали от пожари общини ще получат пари от бюджета

Вече е наредено на Агенцията за социално подпомагане да се направи оглед на засегнатите имоти от пожарите в последните дни. На хората, пострадали от пожарите, може да се отпуснат по 375 лева помощ за жизненоважни потребности, каза социалният министър Гълъб Донев в парламента в четвъртък.

Работи се и за насочване на допълнителни пари от бюджета към общините, в които има пострадали къщи и стопански постройки. На това подпомагане могат да разчитат хората с пострадали основни жилища, с разрешения за строеж, уточни той.

Народният представител от „Изправи се БГ! Ние идваме“ Мая Манолова пък призова за национална кампания за събиране на средства и за подкрепа на пострадалите от пожарите.

Не е изключено, ако ситуацията с бушуващите горски и полски пожари стане по-тревожна, България да потърси помощ по европейския механизъм за това, каза служебният премиер Стефан Янев пред депутатите. Той отбеляза, че в момента страната ни разполага само д един хеликоптер за гасене на горски пожари, но до десет дни ще има на разположение още два такива вертолета.

Според него най-добрият вариант е да се направи нова държавна структура за извънредни ситуации.

Министерство на държавната политика при бедствия и аварии, преименувано после на извънредните ситуации, имаше по времето на правителството на Сергей Станишев от 2005 до средата на 2009 г. То бе оглавявано от представителя на ДПС Емел Етем и бе закрито от първия кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов.

„Няма да е зле да се направи цялостна държавна структура, под формата на държавна агенция, в която да има не само медицински хеликоптери, но и хеликоптери за гасене на пожари“, каза министър-председателят.

„Дадохме си обаче сметка, че нашият период на действие и времето, с което разполагаме, не е достатъчно да се аргументира един такъв пълен проект в цялата му същност и поради тази причина се ограничихме само около медицинските хеликоптери“, коментира Стефан Янев.

„Ако нещата се обърнат и станат по-тревожни, ние ще трябва по европейски механизъм да искаме помощ от друга държава с летателна техника, защото нашата е недостатъчна и разчитаме на нашите огнеборци на място, които са по земята, разбира се, от състава на Министерство на вътрешните работи“, заяви служебният премиер.

Междувременно обстановката с пожарите в страната остава усложнена, заради изключително високите температури. През денонощието са възникнали 187 пожара, всички са локализирани. На 222 места в страната на оперативно дежурство са около 1500 пожарникари, готови да се намесят незабавно, съобщи пресцентърът на МВР, обобщавайки данните за изминалото денонощие.

Пожарникарите получават подкрепа и от горски служители, и от Българската армия, които заедно с доброволците се включват при всички по-големи пожари.

75 доброволни отряда разполагат с техника и екипировка, преминали са всички курсове и могат самостоятелно да извършват действия по гасенето на огнените стихии.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Рашков: Прокуратурата помага на Божков да избегне екстрадиция

Regiona

Благоевградска област на трето място по новозаразени с COVID-19

desi

По празниците изяждаме половин милион агнета

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.