Поставят ли се ваксини с изтекъл срок на годност, както твърди Бойко Борисов?

Ралица Ковачева е доктор по журналистика и преподавател по международна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски“. Има три публикувани книги и множество научни статии. Изследователските ѝ интереси са насочени към Европейския съюз, международната политика и дезинформацията. Ралица Ковачева има дългогодишен журналистически опит. Работила е като журналистка в БНТ, радио „ФМ Плюс“, публикувала е в различни онлайн медии и е сред създателите на телевизиите RE:TV и BiT.

„Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност“,

заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на посещение в Асеновград. Изказването му е излъчено на живо в профила му във Фейсбук, където е видяно от над 12 хиляди пъти до 13 ч. на 25 октомври. Публикувано е и в редица медии.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fboyko.borissov.7%2Fvideos%2F170724148590742%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Ето целия цитат от изказването на Борисов:

„Имунизират населението с ваксини с изтекъл срок на годност, „Пфайзер“ – до 30 септември им е срокът на годност. Казват удължили го били. Ролята на една ваксина има две значения или две роли – първата е да е безопасна, която се гледа, и второто да е ефикасна. То и киселото мляко като мине срокът на годност със сигурност може и да го изядеш него ден или на следващия. Само че то е с изтекъл срок на годност и го прибират от магазините. И питам тези, защото това са престъпления, които вършат, защо продадоха хубавите, в гаранционен срок ваксини, на (да не ми се обидят, казвам глупави, щот са много умни) норвежците, на Норвегия. А на други подариха. Защо лъжат хората и ваксинират с изтекъл срок на годност? Ама „Пфайзер“ решили, че още три месеца е валидна. Кога я изпитаха като е нова ваксина? Тя може да е безвредна, а ефикасна ли е? Дори едно вино или ракия да го оставиш на въздуха какво става – изветрява“.

От самото изказване на Борисов става известно, че той знае за удължения срок на ваксините на „Пфайзер“. Същото се потвърждава и от думите на бившия здравен министър, а сега кандидат за депутат от ГЕРБ Костадин Ангелов ден по-рано:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkostadin.angelov.md%2Fposts%2F10226941134618438&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“690″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

„Още през септември „Пфайзер/БиОНтех“ получиха одобрение от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) за промяна в разрешението за употреба на ваксината Comirnaty. ЕМА удължи срока на годност на ваксината с 3 месеца. Решението е валидно за целия ЕС, не само за България. Удълженият срок на годност е записан и в кратката характеристика на продукта.“

Критиката на Ангелов е към правителството, което според него не е информирало обществеността достатъчно ясно и „напоително“.

В отговор на твърденията на Борисов Министерството на здравеопазването съобщи, че България не прилага ваксини с изтекъл срок на годност.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpermalink.php%3Fstory_fbid%3D3093873200870274%26id%3D1622143941376548&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“308″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Че срокът на годност на ваксината е 9 месеца е записано и в продуктовата характеристика, достъпна на сайта на Изпълнителната агенция по лекарската (ИАЛ).

Съобщението за удължения срок е публикувана от Министерството на здравеопазването на 29 септември 2021 г., заедно със списък на актуализираните срокове спрямо изписаните на флаконите. Не е посочена никаква допълнителна информация, свързана с причини или аргументи за решението, нито такива са посочени от ЕМА.

Просто търсене в Гугъл показва, че новината е била съобщена в редица български медии, позоваващи се на здравното министерство. Други са цитирали писмо на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев за прилагането на бустерна доза на ваксините срещу Ковид-19, публикувано на сайта на Българския лекарски съюз на същата дата, 29 септември 2021 г.

Междувременно във Фейсбук привърженици на ГЕРБ разпространяват изображение с надпис „Стойчо, срокът ти изтече! Вън!“.

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftoma.bikov%2Fposts%2F10226478600572763&show_text=true&width=500″ width=“500″ height=“419″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“></iframe>

Проверката на factcheck.bg показва, че твърдението на Бойко Борисов не отговаря на истината. От думите му се разбира, че той е напълно наясно с фактите, но поставя под въпрос медицинските основания за това решение. Този аспект от изявлението на Борисов обаче няма как да бъде проверен.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Намалява броят на хоспитализираните с COVID-19

desi

Текучество! 73% от хората напускат работа заради ниска заплата

vesito

Справка за пенсиите с ПИК на сайта на НОИ

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.