Последна надежда! Граждани на Благоевград с жалба до председателя на ОбС и омбудсмана заради…

С шумна игра на шоудаун инвалиди от сдружение с нестопанска цел „Пирин Спорт 2013“ повече от година късат нервите на съседите в жилищния блок, в който се намира клубът им в топцентъра на Благоевград.

Специфичният спорт е от рода на тенис на маса, но за незрящи, като топчето е специално и издава силен шум, който е ориентир за играещите.

Помещението е общинско и се намира на партера на жилищната сграда на ул. „Васил Априлов“ 26 в централната зона на Благоевград, точно на ъгъла с пресечката на ул. „Трети март“, в посока към Владишкото.

Предоставено е от Общинския съвет в края на ноември 2018 г. на СНЦ „Пирин Спорт 2013“ с председател Любомир Траянов, като срокът за ползване е 5 г., а наемната цена е 34,44 лв. без ДДС.

Половин година след нанасянето си обаче наемателите монтирали тенис на маса за незрящи и стартирали редовни тренировки по шоудаун, които вече година и 4 месеца побъркват живеещите в блока.

„Нямаме нищо против игра на карти и шах, но при шоудаун е невъзможно да се стои в апартаментите ни, защото е много силен и се чува до тавана на блока ни“, посочват в сигнал до председателя на Общинския съвет живеещите в кооперацията, като уточняват, че са възрастни хора над 60 г. със заболявания и имат нужда от спокойствие.

„Получавайки равни права в обществото, хората с увреждания имат и равни отговорности, т.е. да не смущават останалите, с които съжителстват.

В София залите по шоудаун са в спортната палата, в Кюстендил общината е осигурила място за тренировки на този спорт на стадиона.

Благоевград разполага със спортна зала и стадион, който е само на 700 метра от блока ни и е достъпен както с транспорт, така и с куче водач“, посочват в сигнала си притеснените от шума собственици, които от 1963 г. имат жилища там.

Те подчертават изрично, че нямат нищо против наемателите на клуба, но настояват общината, като собственик на помещението, да вземе мерки то да не се ползва като спортна зала, без да е шумоизолирано и пригодено за такава.

Преди да сигнализират институциите за сериозния си проблем, живеещите в блока опитали да се разберат с председателя на СНЦ „Пирин Спорт 2013“ Любомир Траянов, но той им заявил, че спазва закона, тъй като не тренират между 2 и 4 следобед и не се посвенил да ги обиди със съвет, ако не им е приятно, да се разхождат, докато те си провеждат тренировките.

„Добре че семейство Николови, които живеят точно над клуба, през половината седмица са в София, иначе ще се побъркат от непрекъснатото удряне на топчето“, откровена е доскорошната домоуправителка на сградата.

Тя отбеляза, че опитали да се разберат с наемателите на общината мирно и кротко, стигнали до разправии, но и те не помогнали, затова са принудени да се обърнат към институциите.

При нанасянето на СНЦ „Пирин Спорт 2013“ в помещението нямало вода и ток, тъй като предишният наемател ги бил откачил, вероятно той лично си е бил платил за партидите.

Съкооператорите подали сигнали до общината, до ВиК и до ЧЕЗ с подозрения за незаконно свързване, а протокол на ВиК – Благоевград доказал кражбата и нерегламентирано свързване към общия водомер, така се разбрало, че изразходваната от инвалидите вода се начислява на останалите, живеещи в блока.

Те отбелязват, че не са наясно как стоят нещата и с тока, и дали вече има открити нови партиди към ВиК и Енергото, но лятно време миризмата на тоалетна е нетърпима, въпреки 10-литровата туба с вода, която често виждат да внася в клуба съпругата на управителя Траянов.

„Членовете на клуба – 8 лица с 4 кучета и 2-ма придружители в помещение от 41 кв.м без ток и вода… оставяме без коментар”, посочват в сигнала си потърпевшите и добавят, че помещението не се чисти, което личи ясно по мръсните прозорци, а това създава условия за болести.

„Писали сме до областния управител, до бившия кмет Камбитов и до настоящия кмет Томов, а при среща с Гергана Симеонова от същия отдел „Общинска собственост“ тя ни заяви, че оплакването ни е безпредметно“, отбелязват потърпевшите семейства Тушеви, Николови, Стоянови и Перчаклийски.

Те потърсили становище от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който издал предписание за шумоизолиране на залата, но останали шокирани от реакцията на община Благоевград.

В констативен протокол от 24 август служителите в дирекция „Устройство на територията“ в община Благоевград Любомир Плосков и Благовест Стоев отбелязват, че не намират основание за образуване на административна преписка.

Възмутени от становището им, което тотално неглижира предписанието на доц. д-р Ангел Кунчев, изпратено както до общината, така и до РЗИ, тероризираните чрез шум семейства сега са потърсили съдействие от общинските съветници, предоставили помещението на инвалидите за клуб.

Ето и коментара на община Благоевград по случая:

„На 6 август 2020 г. от общината поканихме РЗИ да извършим съвместна проверка, тъй като здравната инспекция е оторизирана да прави шумови замервания, но получихме отказ.

Мотивът, посочен от РЗИ в становището до общината, е, че топче за тренировки по шоудаун не е локален източник на шум по смисъла на допълнителните разпоредби от Закона за защита от шума в околната среда.

На тази база специалистите от строителния отдел на общината, които не са оторизирани да дават оценки за шум, са издали констативен протокол за липса на нарушение”, поясниха от кметството.

Председателят на ОбС Андон Тодоров сезирал незабавно Комисията по жалби и контрол към местния парламент за комплицираната ситуация, породена от поведението на наемателите на общинското помещение и невъзможността на собствениците на апартаменти в същата сграда да живеят спокойно в домовете си.

С отделно писмо той е изискал в 7-дневен срок от зам. кмета по строителството инж. Е. Терзиев информация за статута и предназначението на отдаденото под наем партерно помещение и дали то е захранено с ток и вода.

Източник: в. „Струма“

Свързани новини

На пресконференция Андон Тодоров, Евгени Бибов и Кирил Ваклинов обявиха: Черква на пазара ще има!

vesito

ГЕРБ-Благоевград с открити срещи с жителите на 14-те общини

vesito

Суровото време ще ни пощади и за Коледа, и за Нова година

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.