Поскъпването на газта ще е шок за потребителите

„Много потребители ще бъдат шокирани, когато получат известия по пощата от своите доставчици на електроенергия“, каза председателят на Федералната мрежова агенция (германски регулатор) Клаус Мюлер в интервю за медийната група Funke. Според него, заради ситуацията със „Северен поток“ е възможно „утрояване на цените“ „може само да гадаем как ще се развият нещата“, казва шефът на агенцията.

Мюлер призова германските власти да предприемат мерки за облекчаване на тежестта, свързана с нарастващите разходи за енергия за гражданите на страната. „Много жители не могат да издържат дори минималното допълнително натоварване. За тях всяко увеличение на сметките за газ е заплаха за ежедневието им. Сигурен съм, че германското правителство ще обсъди подходящия отговор „, каза Мюлер.

Ръководителят на германския регулатор обаче отбеляза, че „все още не е дошъл моментът“ за пускане на т.нар. „клауза за коригиране на цените“ в договорите за доставка на електроенергия. Това би дало право на компаниите да коригират, тоест реално да повишават цените на електроенергията, докато действат договорите. „Условието ще бъде официално да заявим значително намаляване на общия обем на внесения газ. Обслужването на „Северен поток“ ще играе важна роля в този въпрос“, каза Мюлер.

На 14 юни „Газпром“ обяви, че е бил принуден да намали доставките на газ по „Северен поток“ в сравнение с плана поради ненавременното връщане на газопомпените агрегати от Siemens след ремонт и установени технически неизправности на двигателите. Siemens Energy твърди, че една от газовите турбини за „Северен поток“, след като бъде ремонтирана, все още не може да бъде върната в Германия от Монреал поради санкциите на Канада срещу Русия. Поради това „Северен поток“ в момента изпомпва 40% от газа от максималния капацитет на газопровода. Това застрашава целта на Германия да напълни максимално газовите хранилища до зимата.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Съдът заседава за регистрацията на „Продължаваме промяната“

Regiona

От днес: Отново отварят врати фитнеси и молове

vesito

Кирил Петков поиска оставката на Стефан Янев (видео)

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.