ПОРЕДЕН УПРАВНИК НА ПРИЦЕЛА НА КПКОНПИ!Зам. кметицата на Якоруда Беди Осман разследвана за обществени поръчки за 2 млн. лв., спечелени от ПК „Места“ с член на УС зет й

Зам. кметицата на Якоруда Беди Мустафова Осман е поредният висш служител в общината, разследван от Комисията за конфликт на интереси. Сигналът срещу нея е подаден в края на август тази година и до момента Осман 2 пъти е викана в КПКОНПИ да дава обяснения.

Според твърдяното нарушение става въпрос за Потребителна комисия „Мусала“ в Якоруда, която от 10 г. печели обществени поръчки за доставка на хранителни продукти в училищата и детските градини на територията на общината, изпълнител е и по програмата „Топъл обяд“. В повечето от случаите поръчките се печелят от Областния кооперативен съюз в Благоевград, но ПК „Мусала“ е член на съюза и реално тя поема изпълнението на поръчката на територията на община Якоруда.

В Управителния съвет на кооперацията от 1 юни 2018 г. до 15 март 2022 г. участва зетят на зам. кметицата – Сейфедин Острилски, който е женен за сестра й, в управата е и собствената му сестра Зелиха Абдишкова. Въпреки че по ЗПКОНПИ съпругът на кметската сестра е свързано лице с Осман по родствена връзка от втора линия сватовство, възложител на повечето от поръчките, спечелени от ПК „Мусала“ или ОКС, е лично зам. кметицата Беди Осман, която е подписвала договорите, твърди авторът. Според изчисленията му с нейна помощ за 10 г. ПК „Мусала“ е спечелила поръчки на обща стойност почти 2 млн. лв.

Показателна например е 2021 г., когато в поръчката за доставка на хранителни продукти за нуждите на детската градина, ОбУ „Гоце Делчев” в с. Смолево, Домашен социален патронаж и „Топъл обяд” при община Якоруда са подадени общо 17 оферти и всичките 6 обособени позиции са спечелени от ОКС. Само стойността на тази поръчка е 231 000 лв. без ДДС.

В Якоруда има сериозно недоволство от Беди Осман, и то главно по адрес на съпруга й Хюсни Ибрахим Осман. Същият е собственик на малко камионче, с което на граждански договор извършва дейности към общинската фирма „Строител 2001“, въпреки че тя има достатъчно техника. Отново на граждански договор е и баща й Мустафа Кунгьов, който работи като пазач на общински строителен обект.

В бедна Якоруда, която е общината с един от най-високите проценти безработица в страната, това изключително много дразни местните – че се уреждат все близки и роднини на един и същи управленски кръг.

Над зам. кметицата Беди Осман виси заплаха и от друга финансова санкция, този път свързана с последните парламентарни избори. РИК – Благоевград все още чака резултатите от проверката на Регионалната здравна инспекция за истинността на служебните бележки за процент инвалидност, издавани на имащи право на глас, за да могат те да гласуват в подвижната избирателна секция с бюлетини. Сигналът бе подаден в РИК – Благоевград преди самите избори с твърдението, че подвижната секция е открита въз основа на рекордния брой от 33 подадени заявления, и от там го препратиха в инспекцията по компетентност.

Беди Осман със заповед на покойния вече кмет Нуредин Кафелов бе назначена да отговаря за изборите в общината и като такава нейна е вината, че не й е направило впечатление рязкото инвалидизиране на съгражданите й.

Б. Осман е поредният проверяван висш член на общинската администрация от мандат 2019-2023. Припомняме, че рекордьори по подадени срещу тях сигнали в КПКОНПИ бяха Кафелов и З. Иланска, жалби имаше още срещу 2-ма общински съветници и 1 селски кмет.

До момента антикорупционният орган не е установил конфликт на интереси по първите подадени сигнали, но още са без решение тези срещу Кафелов, които, предвид кончината му миналата седмица, най-вероятно ще бъдат прекратени.

Според слуховете в Якоруда Беди Осман е с най-големи шансове да бъде назначена от ОбС за временно изпълняваща длъжността кмет на Якоруда до провеждането на редовните местни избори следващата есен. Веднага след смъртта на Н. Кафелов тя всъщност издаде първата си управленска заповед за двудневен траур в общината. В същото време още не се е сетила да изчисти от официалната страница на общината името на кмета и Кафелов продължава да фигурира там с телефон за свръзка.

Сесията вероятно ще бъде насрочена следващата седмица, а от вчера текат усилени консултации в политическите сили с представителство в ОбС – Якоруда кои ще са номинациите и кой как ще гласува. В съвета ДПС има 15 съветници, а ГЕРБ – 2-ма, но към момента прогнози са много трудни, защото освен 2-те заместник-кметици в избора на вр.и.д. кмет могат да участват и неограничен брой общински съветници.

Източник : Вестник Струма

Свързани новини

Два нови случая на коронавирус станаха причина да се постави цял град под карантина

bilyana

Жестокост! 17 патици са убити с оръжие край езерото на парк „Бачиново“

vesito

Намериха мъртва жена край дупнишкото с. Баланово

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.