Помощта от 300 лв. за ученици се разширява и за втори, трети и четвърти клас

Социалната комисия одобри на първо четене предложението на БСП учениците от втори, трети и четвърти клас също да получават еднократната помощ от 300 лв. в началото на учебната година. Това стана при гласуването на промени в Закона за семейните помощи за деца.

В момента помощта се предоставя на учениците от първи и осми клас, като се отпуска на два пъти по 150 лв. – в началото на първия и втория учебен срок. Условието е ученикът да няма над 5 неизвинени отсъствия на месец. В момента няма подоходен критерий за отпускането на помощта. 

Подкрепена бе също идеята на депутати от ГЕРБ-СДС еднократната помощ за първи и осми клас да бъде предоставяна и на деца, които са записани в частно училище. По време на дебата депутати посочиха, че за тази помощ се кандидатства, като родителите може и да не се възползват от нея, ако са с по-високи доходи.

Отхвърлено беше друго предложение на социалистите, според което размерът на еднократната помощ „за второ и трето дете на родители, осигурени 24 месеца преди раждането на детето, не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете“. Мнозинството отчете, че текстът е дискриминационен, от една страна, а от друга – че няма да реши проблема с демографската криза. Обвързването на този вид помощ с осигурителния статус на родителите не е правилно, смятат от Министерството на труда и социалната политика, чиито представители присъстваха на заседанието.

Депутатите приеха на второ четене и промени, внесени от Министерски съвет. Те засягат отпускането на месечни семейни помощи за деца с един или двама починали родители. Сегашната формулировка „деца с един жив родител“ не отчита по най-добрия начин възможността децата, за които се отпускат част от месечните семейни помощи, да са деца с двама починали родители, уточниха вносителите. Съгласно промените те ще продължат да получават такава подкрепа по облекчен ред – без доходен тест.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Крал Чарлз Трети е бил два пъти в България

Regiona

Злaтoтo пoeвтинявa: Πaзapът oчaĸвa нoвo вдигнe нa лиxвитe oт Фeд

Regiona

Министри, областни управители и кметове ще решават за предупреждения през BG-ALERT

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.