Получаваните пари от емигранти рязко намаляха

Много емигранти спряха да изпращат пари на своите роднини в България. През ноември 2020 г. изпратените пари от емигранти са само 10,9 млн. евро, показват данни на БНБ. Това е близо осем пъти по-малко спрямо същия месец на предходната година.

Получените през ноември пари от емигранти са почти толкова, колкото през април 2020 г. – месеца, когато в повечето страни по света въведоха строги ограничителни мери срещу разпространението на Covid-19. Тогава получените суми рязко намаляха до 10,5 млн. евро. За сравнение може да посочим, че преди пандемията всеки месец българите получаваха между 90 млн. и 110 млн. евро от своите роднини зад граница.

През лятото на миналата година получаваните от емигрантите суми леко нараснаха до около 13 млн. евро на месец. Но през ноември отново има спад. В резултат за първите 11 месеца на миналата година емигрантите са изпратили на близките си в България само 327,5 млн. евро. Сумата е с над 70% по-малка спрямо същия период на предходната година, когато е била 1,125 млрд. евро. Причините за това са, че много българи в чужбина са загубили работата си и не могат да изпращат пари на роднини. Други пък директно се завърнаха по родните си места, където няма как да работят за заплатата, която са получавали в чужбина,пише труд.

Реално доходите на българските домакинства от януари до ноември миналата година са намалели с близо 800 млн. евро само заради по-малките суми, които изпращат емигрантите. Ако човек в страната загуби работата си, ще получава обезщетения за безработица. Но свиването на парите от емигрантите директно намалява доходите на хората, които са разчитали на тях. А това са пари, които хората използват за плащане на битови сметки, храна, ремонти в дома, лечение и т. н. Спирането на парите от емигрантите води до свиване на потреблението и икономическата активност в страната.

Свързани новини

Лепа Брена свали 17 кг за 6 месеца, вижте как…

vesito

Снимка на оперирания Бойко Борисов

vesito

Почина бившият американски вицепрезидент Уолтър Мондейл

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.