Половината пенсионери са с по-малка пенсия

Половината от пенсионерите имат по-малка пенсия и на практика обещаното увеличение от 12,5% не е за всички. Това обяви бившият социален министър на пресконференция в централата на ГЕРБ и отбеляза, че увеличението на пенсиите е използвано като “предизборна дъвка от ИТН, президента Румен Радев и служебния кабинет”.

“Няколко месеца по-късно предупрежденията, които отправихме, имат своя смисъл. Непрекъснато получаваме сигнали от граждани, които са недоволни от своите пенсии, от хора, които се чувстват ограбени, ощетени и излъгани”, заяви Сачева. От ГЕРБ ще настояват за пълно изслушване на социалния министър Георги Гьоков, който да обясни каква е политиката за изчисляване на пенсиите и как точно ще бъдат компенсирани хората, които са получили намаляване на доходите през последните месеци.

В същото време пред БНР депутатът от ДПС Хасан Адемов, който е един от най-добрите експерти у нас по социална политика, каза, че управляващите са можели още преди изплащането на преизчислените пенсии през януари да подготвят механизъм за компенсиране на хората, които получават по-малка сума с новата добавка от 60 лева, в сравнение с декември, когато добавката беше 120 лева.

Асен Василев: Не е политическа грешка

НОИ имало механизъм за компенсацията през февруари

Не е политическа грешка, това е намерението на правителството. Това заяви пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев във връзка с обещанието към пенсионерите с преизчислените пенсии и намалени COVID добавки да получат през януари толкова, колкото и през декември, което обаче не се случи.

В момента от НОИ има изработен механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани така, че да няма понижение на общия доход. “Към момента всички пенсии са или същите, или по-високи, но добавката е по-ниска и затова някои от пенсиите са на по-ниски нива.

Финансовият ресурс е наличен – миналата година имаме 3 млрд. лв., тази година има заложени достатъчно средства”, каза Василев.

Демагогия

Правителството първо харчи, после пита

Това е държавен социализъм от най-лош тип

Николай Василев

Новото правителство е най-лявото правителство след това на Жан Виденов. Първо харчи, после пита. Ще направи най-големият бюджетен дефицит в историята на страната. Нищо нямат намерение да приватизират, нямат планове за публично-частни партньорства. Това е държавен социализъм от най-лош тип”.

Този коментар направи икономистът и бивш министър и вицепремиер Николай Василев по Нова телевизия. По думите му, в първите си 9 дни на власт правителството “Петков” е похарчило 9 млрд. лв. “Скоростта на промяната е над 1 млрд. лв. на ден”, каза Василев.

“Това е голяма демагогия. Тези пари не са нито за пенсии, нито за лекари на първа линия, нито за борба с пандемията… Само можем да гадаем за какво са похарчени. Защо не се дадоха пари за детски градини, за таблети и лаптопи за учениците, които нямат такива, за построяването на детска болница? Защо трябва едно правителство, веднага след като дойде на власт, да опука всички налични средства”, отбеляза още бившият вицепремиер Василев.

Той определи мораториума върху цената на парното, тока и водата като “най-антисоциалната мярка”, която е виждал. “За да може най-бедните да получат 10-20 лв. намаление на сметките за ток, най-богатите са получили стотици левове отстъпка”, каза още Николай Василев във връзка с опитите на властта да овладее цените на електроенергията.

Източник:Труд

Свързани новини

Банско изпраща август с опера,мюзикъл,фолклор и съвременни танци

vesito

/Видео/ Махат таблетите в ОбС- Благоевград, съветниците гласуват с пръстов отпечатък като в Народното събрание

vesito

Тунелът при свлачището под Рилския манастир готов до 2 месеца

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.