Полицаи и надзиратели призоваха към разум за бюджета и заплатите им

Управляващите трябва да проявят необходимия разум и в условията на политическа криза да направят всичко необходимо да приемат така важната актуализация на бюджета, с която да изпълнят не само исканията на синдикатите на полицаите и надзирателите в затворите, но и на други професионални обществени групи, предвид нарастващата инфлация.

Това призова Цветан Михайлов, член на Управителния съвет на Синдиката на служителите на затворите в България, по време на протеста на двата профсъюза в неделя по обяд.

Полицаи и надзиратели се събраха в центъра на София с искания за 25-процентно увеличение на заплатите им.

Те се събраха пред ресорните ведомства, след което се отидоха пред финансовото министерство и оттам поеха заедно към парламента.

„Исканията на този протест остават същите, както бяха заявени на протеста през месец февруари пред Народното събрание в една друга демонстрация на недоволство, отново организирана заедно със Синдикалната организация на служителите в МВР. Исканията са за увеличение на основните трудови възнаграждения с 25%, като този процент към онзи момент беше поставен като основа за начало на преговори“, заяи Михайлов, цитиран от БГНЕС.

По думите му такива преговори в продължение на няколко месеца не са били осъществени.

Според него така широко обявените реформи в правосъдието остават на думи. „Определяме ги като имитация“, заяви синдикалистът.

Проблемът със заплатите в МВР трябва да бъде решен от политиците, заяви и председателят на Синдикалната федерация на служителите в министерството (СФСМВР) Валентин Попов.

В отговор дали очаква да има проблем със заплатите на полицаите и тяхната индексация, след като не е ясно дали ще има мнозинство в парламента за актуализация на бюджета Валентин Попов заяви: „Това не е наш проблем, а на политиците и мисля, че те сами си го правят и в момента са напът да си направят голям проблем и с нас“.

„Ние вече сме достатъчно дълго време жертва на проблемите на политиците заедно с гражданите. Между другото точно преди 7 години – на 12 юни 2015 г., ние излязохме на протест срещу т.нар. пенсионна реформа в сектора „Сигурност“, която доведе до възможността колеги, в това число и аз, след като са упражнили правото си на пенсия, да продължат да работят. Тогава не ни чуха, сега очакваме да ни чуят“, каза още Попов.

Финансовият министър Асен Василев обаче допуска само 20 процента вдигане на заплатите в МВР при приемане на актуализацията на бюджета и поставя като условие извършването на съкращения.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Проституцията става законна от утре

vyara

ДПС коментира развоя на политическата криза с реч на Ахмед Доган: Рестартът е неизбежен изход от ситуацията

vesito

Декарбонизация и миграционна реформа са сред приоритетите на новото правителство на Германия

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.