Полицаи и надзиратели излизат на протест на 12 юни

Полицаи и надзиратели ще излязат на национален протест на 12 юни. Това става ясно от съобщение на най-големия синдикат в силовото ведомство – СФСМВР. Преди това служителите ще носят на униформите си значки и лентички, символизиразщи протеста. На 3 юни преди началото на работното време или в обедната почивка те ще излязат на мълчалив протест.

Двата синдиката – на полицаи и надзиратели – са в протестна готовност от края на февруари. Основното искане на служителите на МВР тогава бе увеличение на заплатите. След това обаче вътрешният министър Бойко Рашков представи идеи за реформа, които никак не се харесаха на СФСМВР. Предвижда се извеждане на пожарната в отделна държавна агенция, както и пренасочване на щатове от по-слабо натоварени звена към по-заети агенции. Това означава, че някои служби вероятно ще загубят сегашния си статут и ще преминат на по-ниско ниво в системата.

Рашков вече многократно заяви, че заплатите на служителите трябва да бъдат повишени. Той каза и че има уверение от финансовия министър Асен Василев, че това ще се случи със следващата актуализация на бюджета. Нищо конкретно обаче не е съобщавано.

Междувременно СФСМВР твърдят, че нямат никаква комуникация с ръководството. От синдиката казват, че обсъждания няма, а само им се съобщават решения.

„Категорично се противопоставяме на липсата на яснота в политиката по доходите в сектора и започналите фрагментарни структурни промени без отчитане на бележките и предложенията ни. Отказваме да приемем за нормален факта, че отправената на 27 април покана към народни представители от управляващата коалиция за среща по въпроси, свързани с изпълнението на Програмата за управление на страната, все още е без отговор. Възмутени сме от тиражирани чрез медиите лъжливи твърдения на представители на управляващата коалиция, свързани с позицията на нашите организации по проблемни въпроси“, пише в съобщението им.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Оценка на S&P: Китайският строителен гигант Evergrande е застрашен от фалит

Regiona

Тъжно: Баба Елена живее с 5 лв. на седмица

vyara

ЧЕЗ пое сметките за ток и осигури енергийно ефективни електроуреди на семейства с деца в риск
Кампанията на ЧЕЗ „Заедно можем всичко“ се провежда съвместно с „Надежда и домове за децата – клон България“

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.