Покушение срещу родна бизнесдама, подпалиха магазина й 2 юни 2022 г.

Собственичка на подпален хранителен магазин в Павел вложи нови 50 000 лева, за да бъде възобновена изгорялата напълно бакалия в единия край на селото в община Полски Тръмбеш, пише „Борба“.

Любов Тодорова е успяла само за няколко месеца да ремонтира помещението и хората в селото отново имат магазин и вече не ходят на повече от два километра до центъра.

Палежът на хранителния магазин на Любов Тодорова бе извършен на 14 октомври м.г. преди полунощ. Изгоряло бе всичко, а собственичката оцени щетите за над 10 000 лева. Подпалвачът е от същото село и часове след злодеянието сам се е предал на полицията във Велико Търново и признал какво е сторил. 40-годишният Пламен З. разказал на полицаите, че подпалил магазина, защото преди време майка му била продавачка при рускинята Любов и била изгонена.

Младият мъж не е задържан и срещу него все още няма повдигнато обвинение въпреки самопризнанията му. Мотивацията му обаче е абсурдна за Любов Тодорова, защото историята с майка му се е случила преди около 15 г. Тя действително работила в един от магазините на Тодорова, но си тръгнала, а тя не е предприела никакви действия срещу нея след начета за 3000 лева.

 

„Никога не съм имала конфликти с Пламен, той пазаруваше от магазина ми в центъра. Дори в петък идва да си пазарува, но се държеше малко странно. Майка му сама искаше да напусне работа и си тръгна, но след ревизия установихме, че има липса на пари, но тя заяви тогава, че това е невъзможно.

След това обаче никога не е ставало въпрос за тези пари и аз не съм търсила вина по никакъв начин. Дори после идваше да пазарува в опожарения магазин и си приказвахме. Сега за мен е необяснимо за какво става дума!“, разказа Любов Тодорова дни след палежа.

Подпалвачът е имал доста сериозна подготовка и е влязъл през покрива, а после е ползвал запалителна течност. Изгоряло бе всичко, в магазина е имало спирт и други леснозапалими стоки, които допълнително са били катализатор за пожара. За да не може да се отключи вратата на магазина, той е сложил кибритени клечки в ключалката и се наложило огнеборците да разбиват вратата, за да гасят огнената стихия.

Понеже пожарът е тръгнал от покрива, съседите не са чули и забелязали нищо, а помощ започва да се търси едва след като се е задействал СОТ. Сигнал в пожарната е получен в 23,30 часа във въпросната нощ. За щастие, бе спасена къщата в съседство и не са гръмнали газови бутилки.

Въпросният магазин от стотина квадрата е нова постройка към къща, която сем. Тодорови купува преди години. Покойният съпруг на Любов, която е от Тюмен, но идва с мъжа си в Павел през 1982 г. и остава в България, е зидал магазина с двете си ръце, с мъка разказва тя. Помагали са комшиите, които сега също са готови да се включат в ремонта.

Навремето са инвестирани 50 000 лева, но сега тези пари няма да стигнат за нищо, казват жителите на тази улица, които не разбират постъпката на Пламен.

След палежа много хора от Павел заявиха, че ще помагат за възстановяване на магазина доброволно и без пари, защото тук пазаруват около 200 души. Сега Любов призна, че наистина доста хора са помагали, но нито един не го е направил безплатно, а тя е вкарала 50 000 лева за ремонта, толкова, колкото преди години е струвала направата на магазина. Жената все още не знае дали и кога ще има дело срещу подпалвача!

Свързани новини

Катастрофа затвори пътя между Приморско и Китен

vesito

Спасен от ферибота в Йонийско море разложанин: Щастлив съм, че съм вкъщи при съпругата

vesito

Ето къде спират водата в Благоевград утре

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.