Покрив на стара сграда падна на главна улица във Враца

Част от къща се срути върху тротоара на една от главните улици във враца. Само по щастлива случайност в този момент от там не са минавали пешеходци и затова няма пострадали, съобщи NOVA. Част от стена заедно с покрива са паднали от над 4 метра височина. Камарата от тухли, цигли и изгнили греди сега е оградена с предпазна лента.

Сградата се намира на булевард „Христо Ботев” в града. Тя е паметник на културата и до преди 15 години е била общинска собственост. След това тя е продадена на частни лица.

„Към община Враца не е подаван сигнал за опасна сграда. Разбрахме за инцидента, когато е рухнал покрива и се е срутила част от стената. Уведомили сме националния институт за паметници на културата. Издирили сме и собствениците и от наша страна ще им окажем съдействие по най-бързия начин да укрепят постройката”, заяви инженер Цветан Стоичков, зам.-кмет по строителството на община Враца.

По думите му, когато се правят каквито и да било ремонти на сгради, които са в регистъра на паметниците на културата, трябва да се иска съгласие и одобрение на всички строителни книжа от съответните институции.

„В случая имаме уверение от представители на „Паметници на културата”, които ни увериха, че по най-бързия начин ще бъдат проведени разговори със собствениците за укрепване на опасната конструкция. Вероятно част от стената ще бъде съборена, защото технически няма как да бъде укрепена”, допълни той.

Свързани новини

Стоян Стоев: Сандански може да има завършена индустриална зона в следващите 4 години

vesito

1024 са новите случаи на заразени с коронавирус в страната, 60 в област Благоевград за изминалите 24 часа

bilyana

Каква е причината за катастрофата край Сандански?

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.