Пожарите в Югозапада засягат годишно 2 000 декара гори или над 300 футболни игрища

С настъпването на летния сезон се активизират пожарите в житните и  горските масиви. Екипите на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград са готови да реагират адекватно при евентуални пожари както в градска среда, така и в горски и планински масиви.

„Оперативната обстановка към момента е  нормална. Преобладават полските пожари – в земеделски земи, сухи треви и храсти. Всяка година в Благоевградска област има над 1000 пожара от този тип. От началото на годината до момента, в сравнение с предходни години, се наблюдава лек спад. Но засушаването и високите дневни температури предстоят, което е неизбежна предпоставка да очакваме усложняване на обстановката в следващите летни месеци“ – каза в интервю за Радио Благоевград главен инспектор Георги Сарафов, началник отдел „Превантивна и контролна дейност“ в РД „ПБЗН“ – Благоевград.

По думите му през последните години се наблюдават положителни тенденции през първото 6-месечие по отношение на горските пожари. Пикът на тези пожари е през месеците юли и август.

„Всяка година пожарите в горите засягат над 2 000 декара горска територия в Благоевградска област. Тъй като в момента се провежда Европейското първенство по футбол, за да го възприемат образно хората – това означава над 300 футболни игрища!“

В момента се провежда жътвената кампания в района на Петрич и Сандански. От противопожарната служба се проверява състоянието на техниката, която участва в жътвената кампания. Предвид по-малките територии, засяти с жита, засега няма сериозни пожари, запалвания и загуби.

Човешкият фактор е в основата при  пожарите в горите. „9 от 10 пожара могат да бъдат предотвратени ако гражданите са по-отговорни и повече се замислят, когато са в гората. Не трябва да използват открит огън, ако са предвидили пикник – това да се случва само на обозначените места, а не да се пали огън навсякъде. Да се съобразяват с моментната обстановка – сухо и ветровито време, да не надценяват възможностите си!“ – категоричен бе гл. инспектор Георги Сарафов. Той съобщи, че през последните години има и смъртни случаи при възрастни хора, които отиват на полето, за да чистят земеделските земи, което е забранено от закона. При пожар се опитват да гасят сами, задушават се от дима и се стига до фатален край.

По отношение на превенцията от пожари РД „ПБЗН“ предприема действия в различни посоки. Съвместно с Регионалната дирекция по горите се правят проверки и сега  в горските стопанства за готовността им да защитят горските територии. С Югозападното държавно предприятие са направени информационни плакати, които се разпространяват в Благоевградска област.

„Обстановката предстои да се усложнява, а  един горски пожар при ветровито време се разпространява с повече от 30 км/ч. Той много бързо може да прехвърли пътища, реки и да се разпространи на много голяма територия“ – каза в заключение гл. инспектор Георги Сарафов.

Свързани новини

Спират водата в община Банско за дезинфекция

vesito

4 новозаразени с коронавирус в Благоевградска област

vesito

204 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, рекорден брой починали -16

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.