Подпорната стена под пътя за Бачиново се пропуква, има опасност от инциденти!

Част от подпорната стена на пътя за Бачиново е поддала, на места се руши, а в участък, недалече от бейзболното игрище, изобщо липсва. Ако не се вземат мерки в спешен порядък, е въпрос на време шосето да пропадне и да се стигне до инцидент, предупреждават бдителни граждани.

Репортерска проверка на място установи, че действително стената под пътя е компрометирана. Има цепнатини, а участъкът, в който нищо не е останало от стената, наподобява свлачище. Благоевградчанка, която често се разхожда по пътечката покрай реката, обясни, че през лятото на това място били правени изкопни работи заради някакъв проблем с водата, след което било зарязано и повече не е укрепвано. „При повече дъждове и снегове едно преминаване на тежкотоварен камион може да доведе до срутване на пътя и да стане някоя беля. Трябва да се вземат навреме мерки, а не след като стане инцидент”, добави жената.

Докато разговаряхме, по пътеката под опасния участък минаха няколко човека, които си правиха неделната разходка, в това число и майки с деца. Това е поредният проблем, който възниква пред общинското ръководство за разрешаване в района на парк Бачиново. Миналата зима бе локализирано свлачище над общинския път, а сега рушаща се подпорна стена под пътя. Припомняме, че за свлачището над пътя и скалния разлом също алармираха бдителни граждани, в резултат на което бе направено обследване на опасния терен през януари от геолога доц. Кирил Ангелов, който тогава обясни: “Ситуацията с пукнатината в планинския масив над пътя за парк Бачиново край Благоевград е сложна, тъй като се формират геодинамични процеси, които са срутищно-свлачищни. Допълнителен проблем е, че върху този масив има вада, която служи за водоснабдяване на парка, по нея се пуска вода. Водата преминава през този успореден на пътя планински масив, изграден от гнайс, силно напукани са скалите Според него, когато водна система преминава през скалите, всеки загубен литър от нея директно се инфилтрира върху основата на тези напукани скали, които започват да се обрушват и да се свличат. За щастие това не е дълбоко свличане, но е твърде опасно в някои участъци, като цялата зона на разлома е 250-300 метра. Пукнатината е факт, по нея са се отцепили отделни и малки свлачища. В такива случаи, когато има дъжд и снеготопене, е много опасно, защото отделни късове се активизират и тръгват надолу по ската. Може да стане голяма беля и да се наруши целият масив, който да се сгромоляса върху пътя. Той започва непосредствено към ската, няма бордюр, няма банкет, нито пък укрепителна стена. Не може да се остави ситуацията така. Има и друг важен фактор. Река Бистрица при по-високо пълноводие сериозно подмива брега, върху който е изграден пътят, и се получава неприятна ситуация, свързана с устойчивостта в целия този район. Трябва да се укрепи и брегът на река Бистрица. Да се изградят стабилни укрепителни съоръжения на ската – подпорни анкерирани стени. Но затова са необходими много пари”, каза преди 11 месеца доцент Ангелов.

Тогава бе обявено, че на първо време ще се поставят пътни знаци, които да регулират скоростта в района на свлачището, тъй като има риск за преминаващите превозни средства. В крайна сметка тогавашният кмет на Благоевград Румен Томов изпрати писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет и бяха отпуснати средства, а скоростта на МПС-тата бе регулирана на 30 км/ч. На последната си пресконференция кметът Илко Стоянов увери, че укрепването на свлачището над пътя за Бачиново и с. Бистрица, за което миналата зима правителството на Бойко Борисов отпусна целево около 4 млн. лв., ще започне всеки момент, след като вече има подписан договор след проведената обществена поръчка.

Сега благоеврадчани алармират, че се пропуква подпорната стена под пътя, което усложнява ситуацията.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Почина първата българка, участвала в „Евровизия“

vesito

Генералски син се стяга за вота в Благоевградско

vesito

Ст. лесничей Сашо Карадачки поема ръководството на „ДГС Симитли”

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.