Плащането на тока се удължава от 20 на 30 дни

От днес срокът за плащане на сметките за ток е удължен от 20 на 30 дни за битовите потребители. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на пресконференция в Министерски съвет.

„Финансовата система на енергетиката е стабилна и с моя заповед срокът за плащане на сметките на битовите потребители става 30 дни“, каза министърът, като уточни, че заповедта й е от днес, 30 април.
„Няма нито един потребител, който да е със спряно електрозахранване поради неплащане“, разкри министър Теменужка Петкова. Тя обясни, че най-вероятно либерализацията на пазара за електроенергия ще бъде отложена няколко месеца и напомни, че правителството се стреми всячески да облекчи хората в периода на пандемия.
„Всички мерки, които се прилагат са за срока на извънредното положение. Призовавам всеки след това при затруднение да плаща сметките си да се обърне към електроразпределителните дружества, а ние ще ги помолим да проявят разбиране и да им съдействат“ , каза Петкова.
Тя припомни, че в Закона за мерките и действията по време на извънредно положение е предвидено възможност за удължаване на срока за плащане на сметките за ел. енергия от страна на битовите потребители. На база на тази законова мярка срокът беше удвоен и от 10 дни, стана на 20 дни възможност за плащане от страна на битовите потребители.
„В същата законова разпоредба е предвидена възможност със заповед на министъра на енергетиката по предложение на Националния оперативиен щаб и след анализ на финансовите параметри на системата, на сектор „Енергетика“, този срок да бъде променен“, продължи министър Петкова.
„След обсъждане на Националния оперативен щаб постъпи предложение, което е свързано с удължаването на срока за извънредното положение до 13 май и с мерките по отношение опазване на живота и здравето за хората“, обясни тя. „Бе направено предложение да се търси възможност този срок да бъде продължен и да може да се позовем на тази законова възможност,съобщи канал3.
За тази цел беше извършен анализ на финансовите параметри на сектора, така че да може да проверим и да се убедим, че системата не би изпитала ликвиден проблем, ако тази възможност за разсрочване на плащанията от страна на битовите потребителите стане факт“, коментира Петкова.

Министър Петкова благодари на българските граждани, които са коректни и плащат сметките си за ток навреме.

Свързани новини

Ковид-19: 28 новозаразени в Благоевградска област

vesito

Времето днес, прогноза за четвъртък, 16 ноември

vesito

Сбогом на хартиена рецепта от 1 май!

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.