Плащаме по-скъпо за газ от германците

Българите плащат по-скъпо за газ от германците и дори от гърците. Цената на синьото гориво у нас е сред най-високите в ЕС, а когато се изчисли спрямо заплатите, страната ни е на второ място, като само в Стокхолм им излиза по-скъпо. Това показва проучване на организацията VaasaETT за месечните цени на ток и газ в 33 европейски държави.

През септември синьото гориво в София е струвало 7,88 евроцента за киловатчас, докато в Берлин цената е била 6,91 евроцента, а в Атина – 7,35 евроцента. Това нарежа столицата ни на 9-о място по цени след градове като Стокхолм, Копенхаген, Амстердам и Париж. Анализът дори посочва, че българският регулатор е приел увеличение на цената на газа у нас от 1 септември до 69,40 лева/MWh от 57,60 лева/MWh през август.

Основната причина за повишаване на цените на крайните потребители са ниската запълняемост на газохранилищата, които в комбинация с ограничен износ на втечнен природен газ и повишено търсене, са довели до най-високите цени на пазара на едро, наблюдавани през последните години, пише още в доклада. Според него се очаква тревожната възходяща тенденция да продължи поне в краткосрочен план, тъй като много доставчици вече обявиха увеличение през следващите месеци.

Спрямо септември 2020 г. сметките за електроенергия във всички столици на ЕС са се увеличили с 12%, докато сметките за газ са нараснали с 23%. У нас от началото на септември цената на тока за бита е 12,34 евроцента/квтч, която е една от най-ниските в Европа. По-евтино от нас плащат жителите на Киев – 5,22 евроцента/квтч, на Белград (8,11 евроцента/квтч), Подгорица (10,54 евроцента/квтч) и Будапеща (10,65 евроцента/квтч). Когато обаче цената се определи спрямо покупателната способност, София се изкачва на 12-о място, като най-високи сметки плащат в Букурещ, Прага и Берлин, а най-малки в Осло и Берн.

През септември в Осло, Амстердам и Атина се наблюдава и най-голямото увеличение на цените на електроенергията за бита, показват още данните на VaasaETT.

Свързани новини

Задържаха Владимир Каролев, нарушил карантината в Банско

desi

Гърция с нов ултиматум към туристите

vesito

22 -годишен удари колата си в стена на тунел, загина на място

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.