Плащаме по-скъпо за газ от германците

Българите плащат по-скъпо за газ от германците и дори от гърците. Цената на синьото гориво у нас е сред най-високите в ЕС, а когато се изчисли спрямо заплатите, страната ни е на второ място, като само в Стокхолм им излиза по-скъпо. Това показва проучване на организацията VaasaETT за месечните цени на ток и газ в 33 европейски държави.

През септември синьото гориво в София е струвало 7,88 евроцента за киловатчас, докато в Берлин цената е била 6,91 евроцента, а в Атина – 7,35 евроцента. Това нарежа столицата ни на 9-о място по цени след градове като Стокхолм, Копенхаген, Амстердам и Париж. Анализът дори посочва, че българският регулатор е приел увеличение на цената на газа у нас от 1 септември до 69,40 лева/MWh от 57,60 лева/MWh през август.

Основната причина за повишаване на цените на крайните потребители са ниската запълняемост на газохранилищата, които в комбинация с ограничен износ на втечнен природен газ и повишено търсене, са довели до най-високите цени на пазара на едро, наблюдавани през последните години, пише още в доклада. Според него се очаква тревожната възходяща тенденция да продължи поне в краткосрочен план, тъй като много доставчици вече обявиха увеличение през следващите месеци.

Спрямо септември 2020 г. сметките за електроенергия във всички столици на ЕС са се увеличили с 12%, докато сметките за газ са нараснали с 23%. У нас от началото на септември цената на тока за бита е 12,34 евроцента/квтч, която е една от най-ниските в Европа. По-евтино от нас плащат жителите на Киев – 5,22 евроцента/квтч, на Белград (8,11 евроцента/квтч), Подгорица (10,54 евроцента/квтч) и Будапеща (10,65 евроцента/квтч). Когато обаче цената се определи спрямо покупателната способност, София се изкачва на 12-о място, като най-високи сметки плащат в Букурещ, Прага и Берлин, а най-малки в Осло и Берн.

През септември в Осло, Амстердам и Атина се наблюдава и най-голямото увеличение на цените на електроенергията за бита, показват още данните на VaasaETT.

Свързани новини

Мъж почина на маратона във Варна

vesito

Фатален инцидент на Предел! Дърво уби гъбар

vesito

Трамвай блъсна и уби жена в София

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.