Планират синия талон да отпадне още това лято

Първата стъпка в премахването на различните видове административни удостоверения е отпадането на синия талон за шофьорите, като проектът за изменение на Закона за движението по пътищата ще бъде предоставен за обществено обсъждане буквално до дни, още през следващата седмица. Това каза министърът на електронното управление Божидар Божанов във Враца, предаде БТА.

Той уточни в отговор на журналистически въпрос, че след общественото обсъждане промените в закона могат да станат реалност до три-четири месеца или синият талон да отпадне през лятото на тази година.

Малко повече време ще е необходимо за отпадането на трудовата книжка – около година и половина, допълни министър Божанов и отбеляза, че една от основните цели пред министерството е дигитализация на всички обществени услуги.

Министърът на електронното управление се срещна днес с представителите на IT-общността във Враца и дискутира с тях основните приоритети в дейността на министерството. Срещата, която е по инициатива на местната общност, се състоя в първото споделено работно място „Гнездото“, организирано от сдружение „Враца софтуер общество“.

 

Божидар Божанов представи пред домакините си основните направления, в които работи министерството на електронното управление.

Първата задача е електронната идентификация на българските граждани чрез мобилно приложение при комуникация с държавата и администрацията.

Министърът на електронното управление посочи, че след общественото обсъждане на проекта техническото задание вече е готово, по него може да се започне работа и приложението да е готово до края на лятото.

Относно сигурността на приложението министър Божанов обясни, че се използват най-добрите практики в областта на киберсигурността от Естония. Тайната част от информацията, която никой не трябва да разбира, за да не може да се представи за нас, е разпределена между мобилното устройство и сървър, така, дори от едното от двете места да изтече информация, да не се компрометира сигурността на данните на ползвателя, обясни той.

Свързани новини

Бивш шеф на реанимацията в благоевградската болница е санкциониран за отрязано дърво

vesito

„Опел Зафира“ се заби в дърво, жена с опасност за живота

vesito

Слънчево и горещо в Благоевград

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.