Петричкият пулмолог д-р Олег Яков с наградата „Лекар на годината” от РК на БЛС, 81-годишната лекарка д-р Детелина Дерменджиева с приза от дружеството в Благоевград

Пулмологът д-р Олег Яков, който работи в Югозападната болница в Петрич, бе отличен за „Лекар на годината” за 2021 г. от Районната колегия на БЛС в Пиринско. Със същата награда е удостоена и педиатърът д-р Детелина Дерменджиева, която бе номинирана от териториалното дружество на БЛС в Благоевград. Д-р Румен Кондев, началник на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград, д-р Антоанета Хаджиева, началник на вътрешно отделение в болница ПУЛС, и д-р Елина Смилкова – пулмолог, бяха отличени за работата си в Ковид отделенията по време на пандемията.

Наградите бяха връчени на вчерашния християнски празник Св. Иван Рилски и празник на лекарите от председателя на БЛС – Благоевград и управител на СБАЛО „Св. Мина“ д-р Георги Георгиев в офиса на съсловната организация.

„Поздравявам всички лекари, които продължават да работят неуморно в условията на пандемията и изпълняват всеотдайно своя дълг. За мен е голяма чест да отлича своите колеги и да им пожелая здраве и сили, макар че днешният празник е помрачен от разгара на епидемията – над 5000 заразени и над 200 починали за един ден.

За първа година УС на РК на БЛС – Благоевград номинира за национално награждаване двама лекари – хирурзите баща и син Димитрови, автори на интерактивния справочник за диагностика и лечение на Ковид-19, който се прилага във всички лечебни заведения в страната. Началникът на хирургичното отделение в МБАЛ – Благоевград д-р Димитър Димитров бе номиниран в категорията „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“, а синът му д-р Георги Димитров – в категорията за младите медицински надежди „Ти си нашето бъдеще“. „Двамата са наградени в централата на БЛС днес и ние сме много горди с тях”, заяви д-р Георгиев, който връчи почетни плакети и грамоти на отличените лекари.

Д-р Олег Яков не скри вълнението си от признанието, а д-р Детелина Дерменджиева, която скоро ще навърши 81 г. и продължава да работи като общопрактикуващ лекар, пожела на колегите си здраве и дълъг професионален път като нейния.

Председателят на РК на БЛС – Благоевград д-р Георги Георгиев връчи наградите на колегите си, сред които и шефът на вътрешно отделение в държавната болница д-р Румен Кондев

„Благодаря на д-р Дерменджиева, от която сме се учили всички детски лекари в Благоевград. Ако има педиатри тук, това се дължи на нея”, каза педиатърът д-р Дафина Тачова, зам. председател на РК на БЛС – Благоевград.

Д-р Румен Кондев прие наградата като признание към работата на целия екип на вътрешно отделение, което е водещо в лечението на болни по време на пандемията. „През тези близо 3 години сме имали само 3 по- спокойни месеца. Натоварването е много голямо. Имаше периоди, в които съм имал по 130 позвънявания на ден. Наистина сме били „на ръба” от умора, но успяваме да устоим на напрежението благодарение на усилията на целия екип на вътрешно отделение. Тази четвърта вълна е много по-силна, имам чувството, че и по-смъртоносна, защото някои болни си отиват за 3-4 дни“, каза д-р Кондев.

На церемонията присъстваха лекари от ръководството на съсловната организация, които след това се върнаха отново на работа

С минутка мълчание бе почетена паметта на 7 починали лекари – ортопеда д-р Петър Шопов, личните лекари д-р Димитър Андонов и Васил Василев, педиатъра д-р Костадин Камбов, анестезиолозите д-р Неделчо Калайджиев и д-р Иван Томанов и кардиолога д-р Спас Радев, които бяха удостоени посмъртно за приноса си към съсловната организация.

След официалната церемония медиците се почерпиха с чаша вино и сладки за празника. Някои от номинираните лекари не успяха да присъстват на награждаването, тъй като дори и на празника продължаваха с прегледите, а други, които уважиха събитието, веднага след кратката церемония се върнаха обратно при болните.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Искат от КАТ да спира колите без платен данък

vesito

146 са новите случаи на заразени с коронавирус в България, двама души са починали
Най-много са заразените в София, Варна и Пловдив

vesito

Събор на село Боровец

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.