Петиция срещу вдигането с близо 200 % на такса смет в Благоевград пусна ексобщинският съветник Д. Урдев

Петиция срещу поисканото с близо 200 % увеличение на такса смет за благоевградчани пусна завчера бизнесменът и бивш общински съветник Димитър Урдев. Часове след като онлайн подписката започнала да набира популярност, някой я докладвал на Фейсбук с искане да бъде спряна.

„Два часа в събота петицията не бе активна заради разправии с ФБ, затова направих повторна регистрация. Не ми казаха кой и с какви мотиви я е докладвал, но накрая бе активирана отново“, обясни Д. Урдев.

Бившият общински съветник инициирал онлайн подписката заради убеждението си, че гражданите трябва да са активни и да декларират мнението си в обществена дискусия, когато предстои да се решават важни за живота и бъдещето им въпроси. „Срещам се с приятели и познати и всеки казва: „Да направим нещо, трябва да реагираме“, а никой нищо не прави. Затова аз пуснах петицията и се ангажирам да я депозирам в ОбС преди сесията, на което ще се обсъжда исканото увеличение на такса смет“, каза Д. Урдев.

В мотивите за протеста срещу подготвеното увеличение той е посочил, че то не е обосновано и въвеждането му няма да промени качеството на услугата. „Определянето такса смет следва да се определя въз основа на разходите на предоставяната услуга и цената да е обвързана с това кой колко отпадък генерира, а не с данъчната оценка на имота му“, убеден е строителният предприемач Д. Урдев и добави, че според него е наложително да се изработи изцяло обновена програма за управление на отпадъците, която ще гарантира нова организация на услугата, свързана с увеличение на обема на отпадъците, които са за рециклиране и намаление на депонираните боклуци близо до 0 %.

„Затова преди общинските съветници да се произнесат за размера на такса смет смятам, че е наложително да се проведе процедура за обществено обсъждане за промяна на Наредбата за размера на местните данъци и такси в частта, касаеща въпросния налог. Само ще припомня, че близо 80% от панелните блокове бяха санирани и тяхната данъчна оценка се повиши значително, съответно и такса смет, без това да доведе до промяна в качеството на услугата. Нещо повече, стигна се до абсурдна ситуация благоевградчани, които са инвестирали в по-висока енергийна ефективност на жилищата си, да се наказват за това с по-висок размер на дънъците и таксите. В момента организацията на събиране на боклука в общината е абсурдна. Всичкият отпадък се изхвърля в една кофа, в нея ровят наши съграждани и взимат желязото и хартията да ги предадат, като разхвърлят част от боклука наоколо. Сред тях идва ред на бездомните и свободно пуснати животни, за които това е въпрос на оцеляване, но околното пространство и въздухът все повече се замърсяват, а нали помним, че Благоевград е сред градовете с най-мръсен въздух! Основен проблем е липсата на контрол относно вида и количеството на отпадъка и вече десетки години няма политическа воля за решаване на този въпрос, защото ще се изправим пред друг голям проблем, че отпадъкът, генериран от гражданите на Благоевград, е източник на препитание и оцеляване за не малка част други наши съграждани.

Тъй като боклукът не се събира разделно, той следва да се сепарира, а

съгласно програмата за управление на отпадъците към 2020 г. община Благоевград следва да е покрила изискването за рециклиране на 50% от общото тегло на отпадъците от хартия, картон, пластмаси, метали и стъкло, наполовина да се рециклират биоотпадъците и да се отклоняват от депото битовите биоразградими отпадъци. По договора за оператор на депото цената за депониран отпадък е около 28 лв./тон, за сепариране на отпадък таксата е 35 лв./тон, а за сметосъбиране и извозване на отпадъка се плаща по около 60 лв./тон. Събраният и извозен отпадък в община Благоевград е приблизително 20 000 тона на година.

Сепарирането на боклука предполага намаляване на себестойността на услугата, предоставяна от община Благоевград на гражданите, защото част от сепарирания отпадък подлежи на рециклиране и част от него в бъдеще ще се използва като суровина в инсталации за производство за биогаз. Следователно една голяма част от отпадъка, генериран от благоевградчани, е актив за общината и правилното му управление може да носи допълнителни приходи. За депонирането на отпадъка, който не може да бъде рециклиран или използван за друго, се заплащат такси от община Благоевград.

Заедно с искането за 200 % увеличение на такса смет Общинска администрация трябва да представи и план-сметка за следващата финансова година. Създаде се ново общинско предприятие „Чистота“с мотив, че ще се направят икономии, като се спести ДДС-то, защо тогава увеличаваме размера на такса смет? Чу се коментар, че с по-големите приходи от такса смет щели да се финансират социални дейности в общината, но съгласно закона община Благоевград не следва да генерира повече приходи от размера на разходите по предоставяне на услугата и разходването на тези средства за други дейности е незаконно.

Важно е и каква е събираемостта на такса смет. Неофициалната информация е, че в годините тя е в рамките на 65-70%. Ако е така, възниква резонният въпрос – правен ли е анализ как повишаването на размера на таксата ще повлияе на събираемостта й. Защото всеки икономист знае, че има връзка между размера на един данък и събираемостта му.

В предложението за увеличаване на цената на такса смет за гражданите се предвижда за жителите в селата на община Благоевград таксата да се намали, но то е единствено заради намаляване на средствата за нови съдове. Означава ли това, че ще ограничим предоставянето на тази услуга за селата в община Благоевград? Прокламираното планирано намаляване на такса смет за бизнеса от 6 промила на 5,7 е за сметка на увеличение на таксата за ползване на съдове от 1659 лв. на 2722 лв. И се чудя дали управленският екип на общината не се страхува, че увеличението на данъците ще доведе до срив на приходите. Смятам, че е необходимо да се разработи цялостна стратегия по управление на отпадъците. Ще припомня, че точно ние, община Благоевград, сме повод за съдебна практика, която точно и ясно да определя размера на такса смет въз основа на генерирания от всеки гражданин битов отпадък, каквато практика съществува в много европейски страни“, заключи бизнесменът Димитър Урдев.

Очаква се на последната сесия за 2021г. в края на декември ОбС да дискутира и да вземе решение дали да се увеличи, или не такса смет за благоевградчани.

Източник: Вестник Струма

Свързани новини

Renault навлиза на пазара на водородни автомобили

Regiona

Aлeĸcандра Πeтĸaнoвa в паника заради…

vesito

Приемат бюджет 2021г. на община Благоевград на заседание на 26 февруари

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.