Песимизъм скова бизнеса в България

Песимизъм скова бизнеса в България – това е обобщението от Европейското икономическо проучване (ЕЕS) на търговско-промишлените Европалати за 2022 г., в което са участвали над 52 хил. предприятия в 26 европейски държави. От България анкетирани са 771 компании, различни по вид, предмет на дейност и местоположение. В анкетата те са споделили очакванията си за развитието на бизнеса им през предстоящата 2022 г.

Въпреки че европейският бизнес е с положителни очаквания за следващата година, българските мениджъри са на дъното на класацията за оптимизъм по отношение на очакванията им за приходи от продажби в страната (на 24-то място от 26 държави) и чужбина (на 25-то място от 26 държави). А най-песимистични сме спрямо чуждите инвестиции, където се нареждаме на последно място от 26 държави.

Най-големи са притесненията от прекъсване на веригите на доставки в следствие на COVID-19, цели 50% от фирмите споделят това като пречка пред развитието на бизнеса им. Същият дял се тревожат от удължаване на противоепидемичните мерки в страната, а 40% очакват бизнес климатът в страната да остане без промяна, докато други 24% смятат, че ще се влоши.

Тревожно е, че се увеличават бизнесите с трудност да покриват задълженията си (44% през 2022 г.), а за първа година в България се появяват и работодатели песимисти спрямо адаптацията на служителите си за работа от вкъщи (9%).

Цели 60% от мениджърите в България се притесняват от разходите за труд през 2022 г., а 58% се чувстват застрашени за бизнеса си заради липса на висококвалифицирана работна ръка.
Много фирми се тревожат за цените на тока и суровините през 2022 г., като процентът на притеснените мениджъри расте почти двойно.

Свързани новини

Високите цени на енергията може да доведат до колапс икономиката на Словакия

Regiona

204 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, рекорден брой починали -16

bilyana

АУБ започва новата академична година на 7-и септември

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.