Перничани се вдигнаха на бунт срещу продажба на емблематична сграда

Намерения за продажба на емблематична сграда в центъра на Перник покачиха напрежението в града. Става дума за зданието на Минната дирекция, собственост на фирма, свързана с бизнесмена Христо Ковачки. Сградата бе обявена за публична продан от НАП заради задължения към държавата на собственика й.

Това е вторият голям взрив

Намерението сградата да бъде продадена обаче никак не се хареса на перничани. В града стартира подписка против него, която само за ден събра 5 хил. подписа. Отделно от това кметът Станислав Владимиров заяви, че по никакъв начин няма да допусне сградата да мине отново в частни ръце. Областният управител Людмил Веселинов също го подкрепи.

„Това е вторият голям взрив след земетресението в Перник“, коментира Владимиров.

Той допълни, че сградата е архитектурно богатство не само за града, но и за държавата. Кметът е категоричен, че общината ще участва в търга и ще опита да купи зданието. Следващата седмица той ще поиска от правителството отпускане на целеви средства. Ако такива не бъдат дадени, ще се търси заем.

Първоначално обявената от НАП цена е 7 151 043 лв. Не се знае какви са задълженията на собствениците.

Културна ценност

Минната дирекция е построена през 30-те години на миналия век. Сградата се намира в центъра на града в близост до общината и областната управа. Там някога се е помещавала институцията, управляваща минната промишленост в Перник. След приватизацията на рудниците през 2004 г. тя става собственост на „Мини открит въгледобив“ ЕАД, свързана с Ковачки. През последните години се ползваше като офис сграда от местната „Топлофикация“ и други фирми.

Според Владимиров по сградата няма никаква намеса и тя е запазена в автентичния си вид. В съобщението на НАП е записано, че квадратурата е близо 2600 кв. м. На два от етажите има по 28 кабинета. На партера има и музей на минното дело. Сградата е със статут на единична недвижима културна ценност.

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Замразяват заплатите на чиновниците

vesito

Този сектор въобновява над половината от закритите работни места

Regiona

Жена загина, а шестима пострадаха при пожар в хотел н центъра на София

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.