Пенсионираха най-големия пътнически самолет

През далечната 1988 г. Airbus даде началото на проекта А380 – най-големия пътнически самолет в света. Причината беше, че авиационният сектор ще се разраства, което и се случи, и че ще има нужда от все по-големи и по-големи машини – нещо, което не се случи.

Плановете бяха от поточната линия на Airbus да слязат 1200 броя машини. В действителност обаче бяха произведени едва 248 броя като 118 от тях са купени от националния превозвач на Обединените арабски емирства. Emirates е и компанията, която единствено ще продължи да ги експлоатира през идните 20 години. Останалите авиокомпании вече започнаха да ги пенсионират, като сред най-големите, които вече спряха полети с този тип машина са Lufthansa.

Последната доставка ще бъде отново за Emirates – 3 броя самолети. Тя идва 16 години след първата. 2021 г. ще бъде запомнена и с факта, че от експлоатация са изведени и първите произведени бройки от А380.

Източник: fakti.bg

Свързани новини

Опасна коинфекция установиха в референтната лаборатория

vesito

Слави Трифонов ще върне мандата за правителство

Regiona

Умишлен пожар отново повреди кабел 110кV на ЧЕЗ Разпределение

vesito

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.