Пеевски заведе дело в САЩ срещу санкциите по „Магнитски“

Чрез американските си адвокати Делян Пеевски е завел дело срещу наложените му по глобалния закон „Магнитски“ санкции, съобщи „Дневник“. От исковата му молба става ясно, че претенциите му са срещу финансовия министър Джанет Йелън, държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, ръководените от тях структури, както и други институции.

В иска си Пеевски настоява да се забрани на държавните структури да санкционират него и фирмите му, както и да се разпореди, че административното досие по неговия случай се състои само от прессъобщения.

Дайте ни повече информация

Пеевски бе санкциониран от щатското финансово министерство и Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) през юли миналата година. Действията им доведоха до скандал в България, където Пеевски излиза чист от всички проверки. Макар и да породиха обществено вълнение у нас, санкциите не доведоха до каквито и да е действия от страна на българските власти. Наскоро се разбра, че прокурорската проверка по случая е приключила без данни за нещо нередно. Резултатите бяха обявени на рождения ден на Пеевски.

В същото време прокуратурата действа по съвсем различен начин спрямо друг санкциониран по „Магнитски“ – хазартния бизнесмен Васил Божков. Той е с близо 20 обвинения.

Освен Пеевски и Божков, по „Магнитски“ бе санкциониран и бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Проверката срещу него също бе прекратена.

Откакто е санкциониран, тезата  на Пеевски, както и на партията му ДПС е, че по случая няма достатъчно информация и те настояват американските власти да дадат данни за извършената корупция. Същия похват приложи и прокуратурата. В исковата молба пред американския съд е записан подобен аргумент.

Адвокатите на Пеевски твърдят, че година след налагането на санкциите той не знае защо е наказан. Единствените документи били прессъобщения – оскъдни и неадекватни.

„Щом не споделят нищо повече с Пеевски, значи нямат нищо реално срещу него, фирмите му и двете му деца“, твърдят защитниците.

Отрязаха го от глобалната финансова система

Като аргумент за липсата на данни за нарушения на Пеевски е посочено и решението на българската прокуратура да прекрати проверките. При тях не е открито нищо нередно, въпреки че у нас била проведено независимо разследване, твърдят адвокатите.

Те посочват още, че Пеевски е жертва на произволни действия от страна на държавни структури в САЩ. Поради това искат отмяна на мерките.

„В резултат на действията на OFAC ищците фактически са отрязани от по-голямата част от глобалната финансова система. Юрисдикцията на OFAC достига до чуждестранни финансови институции, които разчитат на финансовата система на САЩ, и ги заплашва със загуба на търговски значим достъп, ако нарушат санкциите на САЩ. Дори когато съществуват общи и специфични лицензи, заплахите за действие на OFAC карат тези институции да отказват да предприемат каквито и да било дейности с ищците от страх да не бъдат подложени на контрол от страна на OFAC“, пише в исковата молба. 

 

 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

„Фич“ потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Regiona

Cмeтĸитe зa гaз тoзи нoeмвpи мoжe дa ca c близo 80% пo-виcoĸи oт минaлoгoдишнитe

Regiona

МВнР вика посланик Митрофанова на среща заради Христо Грозев

Regiona

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.