Парламентът вика Фандъкова заради задълженията на „Топлофикация София“

Парламентът ще проведе изслушване на столичния кмет Йорданка Фандъкова заради финансовото състояние на “Топлофикация София”. Точката бе включена като последна в седмичната програма за работа на Народното събрание, а освен Фандъкова в пленарната зала ще бъдат председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков и изпълнителният директор на дружеството Александър Александров.

Депутатите искат да разберат какви са предприетите действия от страна на дружеството и на Столична община като негов принципал за осигуряване на инвестиции за изпълнение на нормите за допустими емисии на азотни окиси, съгласно прилагането на стандартите на Европейската комисия от 2017 г. и решението на Изпълнителната агенция по околната среда за отказ на дерогация на „Топлофикация София“ ЕАД относно емисиите.

“Не е нормално принципалът на това дружество да абдикира от проблемите на столичани”, мотивира предложението Мая Манолова от „Изправи се БГ! Ние идваме!“, която предупреди, че заради неизпълнение на нормите за замърсяване на въздуха има опасност дружеството просто да спре да функционира и да остави хиляди домакинства в София без парно и топла вода.

По последни данни задълженията на „Топлофикация София“ към Българския енергиен холдинг (БЕХ) са близо 700 милиона лева. От март 2021 г. столичното дружество не е превеждало пари за погасяване дори на лихвите по тях. Това заяви преди броени дни изпълнителният директор на БЕХ Валентин Николов.

През годините БЕХ на няколко пъти изкупува дълга на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“, но в момента подобна възможност не се предвижда.

Евентуално поскъпване на парното с 20%, каквото поиска общинското дружество, заради скока на газа, също не може да реши проблема, каза Валентин Николов.
 

Източник: mediapool.bg

Свързани новини

Ръст на производството, строителството и търговията през март

Regiona

Еднократна помощ дават на родители в принудителен неплатен отпуск

vesito

ЧЕЗ Електро България с приз за социален проект

bilyana

Публикувай коментар

* Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически.